Belföld

33 milliós kártérítést fizetett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, mert maradandó sérülést szenvedett egy fogvatartott

Az Átlátszó közérdekű adatigényléséből kiderült, milyen ügyek miatt kellett államigazgatási jogkörben okozott kár miatt kártérítést fizetniük a rendőr-főkapitányságoknak az elmúlt négy évben.

A főkapitányságok közül egyedül a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nem küldött választ az Átlátszónak. Három testület – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság – pedig azt a tájékoztatást adta, hogy náluk nem voltak ilyen kifizetések.

A legtöbbet a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak kellett fizetnie, amely 2015. január 1-je és 2018. október 31-e között mintegy 82 millió forintot fizetett ki államigazgatási (közigazgatási) jogkörben okozott kártérítésekre.

A második legnagyobb kártérítést a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak kellett kifizetnie (ZMRFK). Csak három ügyük volt, de az egyiknél óriási kártérítést kellett fizetniük. 2009-ben egy, a főkapitányság fogdáján fogva tartott személy maradandó egészségkárosodást szenvedett, ezért 33 millió forintot kellett kifizetniük rendőri intézkedéssel összefüggésben kárügy miatti kártérítésként 2015-ben.

A különböző megyei kapitányságoknak fizetniük kellett még

  • épületről lehullott tárgy miatt kellett fizetni (148 ezer, Nógrád megye)
  • jogellenes bilincshasználatért (303, majd 50 ezer, Somogy megye)
  • rendőrségi felhívásban közzétett valótlan tényállítás miatt (500 ezer, Veszprém megye).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik