Belföld

A legszegényebb településektől von el támogatást a kormány

Azok a kistelepülések, ahol nem vetnek ki iparűzési adót, lemondhatnak kiegészítő támogatásukról, írja a Népszava. Egy zalai kistelepülés jegyzője értesítette arról a Magyar Faluszövetség elnökét, hogy a falujuk nem vetett ki helyi iparűzési adót, mivel nincs náluk működő vállalkozás, így nincs, aki fizessen.

A korábbi években ugyan mindig kaptak kiegészítő támogatást, idén azonban már nem. A Belügyminisztérium magyarázata szerint ha egy településen az iparűzési adó mértéke nem ér el egy bizonyos szintet, akkor megvonják a kiegészítő támogatást. Tavaly 367 olyan település volt, ahol nem szabtak ki iparűzési adót.

Az elvonás sok esetben épp a legszegényebb kistelepüléseket érinti, ahol nem is tudnának iparűzési adót kivetni, hiszen nincs működő vállalkozás. Ugyanakkor sok településen túlélési trükként használják az adómentességet.

Komlóska polgármestere, Köteles László úgy véli, ez is csak egy újabb, kistelepüléseket érintő megszorítás, amivel végleg ki akarja üresíteni az önkormányzatokat az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik