Belföld

Extrém hideg miatt újra vörös kód

Napos, szeles idő után estétől visszatér a havazás. Két régióban érvényes a vörös kód riasztás.

Pénteken változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, csak  néhol lehet napközben jelentéktelen hószállingózás. Este azonban északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, késő este a Dunántúl északi részén már kezdetét veszi a havazás. Délutánig többfelé megerősödik a szél, amelyet az Alpokalján és északkeleten viharos lökések is kísérhetnek, ezért főként az utóbbi tájakon néhol hófúvás is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire +2 és -6 fok között alakul, fagypont feletti értékek főleg nyugaton, délnyugaton várhatók. Késő estére általában -2 és -10 fok közé hűl le a levegő, de a kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást, illetve figyelmeztést adott ki a szél, a hófúvás, illetve az extrém hideg miatt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében erős szélre és hófúvásra, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg hófúvásra, Nógrád megyében extrém hided veszélye miatt él az elsőfokú figyelmeztetés péntekre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vörös kód figyelmeztetés két régióban

Vörös kód figyelmeztetést adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtök estétől a nagy hideg miatt az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régióra.

vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván még nagyobb odafigyelést a nagy hidegben, de jelzés a társadalomnak is, hogy ha bajba jutott embert látnak, hívják a regionális diszpécserszolgálatokat.

Vörös kód bevezetésekor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer nem tudja őket fogadni.

59-en fagytak halálra szeptember óta
A Magyar Szociális Fórum adatai alapján ötvenkilenc ember fagyott halálra az országban szeptember hideg napjai és január 2. között, írja a Népszava. A

 

Kiemelt fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik