Belföld

Már vannak gyanúsítottak a pécsi Volvo-gate-ben

2018. februárban a Szabad Pécs alapján írtuk meg, hogy milliárdos hűtlen kezelés gyanúja merült fel a pécsi városi buszpark 2015-ös megújításával kapcsolatban. A hírportál most úgy értesült, hogy

múlt pénteken, két év ügyészségi és rendőrségi nyomozást követően három férfit meggyanúsítottak.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság jelenleg hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Korábban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt nyomoztak.

Változott az elkövetési érték is, a korábbi 1 milliárdos összegről 300-400 millióra.

A pécsi tömegközlekedésért felelős Tüke Busz Zrt. 2014 végén kényszerült buszbeszerzésre, addig ugyanis nem saját tulajdonú buszparkkal dolgoztak, hanem egy másik korrupciógyanús ügy, a buszaik kiszervezése és visszabérlése kapcsán felszámolás alá került Pécsi Közlekedési Zrt.-től bérelték annak buszait. Vagyis olyan járművekkel látta el feladatát a cég, amelyeket bármikor eladhattak vagy elárverezhettek, vagy éppen felbonthatták a piaci szerződést.

Ebben a helyzetben kapóra jött, hogy a hollandiai Breda városa és a környező települések le akarták cserélni Volvo buszokból álló járműparkjukat. A Volvo magyarországi képviselete a használt járművek beszerzésére 67 ezer euró (szóló) és 89 ezer euró (csuklós) irányárat ajánlott.

MTI/Sóki Tamás

Ám a 2014 végén tartott rendkívüli közgyűlésen az azóta lemondott alpolgármester, Girán János arról beszélt, hogy a buszflotta megszerzéséhez 3,5 milliárd forintos hitelt kell felvenni, ami százmilliókkal magasabb végösszeget jelent, mintha az ajánlott irányárakat a darabszámmal felszoroznánk.

2015 januárjában megjelent a közbeszerzési felhívás, amit szemmel láthatóan a hollandiai flottára írtak ki, ezt végül egyedüli jelentkezőként a hollandiai Bus & Coach Trade BV nyerte, amely a kinézett buszflottával pályázott, épp 3,5 milliárdos árért. A Volvo Hungária vagy az eredeti eladó, a hollandiai Volvo nem is pályázott, ez azért lehetett így, mert a Bus & Coach Trade BV-nek opciós foglalása lehetett a flottára. A cégnél ugyanis már a közbeszerzés kiírása előtt értesülhettek a pécsiek tervéről.

Azt nem tudni, hogy ez a közvetítő cég mennyiért vette meg a buszokat az eredeti hollandiai eladótól, de az biztos, hogy a szóló buszokat végül 88 270, a csuklósokat 111 550 euróért adták el Pécsre, darabonként.

Breda város ügyészsége 2016 ősze előtt megkereste a magyar hatóságokat, hogy egy több országot is érintő, náluk kibukott, de magyarországi központú korrupciós ügyben kérik a magyar hatóságok segítségét, akkor indult nyomozás.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik