Belföld

Nincs olyan törvény, amely alapján kötelező lenne a fogyatékkal élők számára olcsóbb jegyet adni

Szeptemberben a 24.hu-n is beszámoltunk arról, hogy nem engedték be kedvezményes a Veszprémi Állatkertbe a Zalaszentgrótról érkező fogyatékkal élőket, mert csak hatósági igazolványuk volt.

Az nem volt elég, hogy voltak járókerettel, kerekesszékkel közlekedők, hiába volt mindenkinek fogyatékosságot igazoló hatósági igazolványa, nem engedték megvenni az olcsóbb jegyet. A kapunál szembesültünk azzal, hogy a kedvezményes belépőt csak akkor vásárolhattuk volna meg, ha valamely fogyatékkal élőket képviselő szervezetben tagsággal rendelkeznek az ellátottjaink,

mondta akkor Kaizerné Köllis Mónika, a zalaszentgróti Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének vezetője. Kaizerné akkor nem értette, hogy ugyan a szabályok szerint valóban nem elég a hatósági bizonyítvány, miért nem lehetett méltányosságot gyakorolni, ha már ott volt a csoport.

Az üggyel kapcsolatban Hadházy Ákos országgyűlési képviselő megkereste Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát, akinek a válaszához hozzájutott a Hvg.hu. Az ombudsman azt írta, hogy

a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény önmagában nem teszi kötelező senki számára a kedvezményes belépők bevezetését, annak alkalmazását az intézményekre bízzák.

Azt ugyanakkor hozzátette, hogy ha a kedvezmény egy dokumentum adott pillanatban való birtoklásán múlik, az rendkívül méltánytalan helyzetet jelenthet az érintett személynek. Az esettel kapcsolatban hozzátette: az állatkertet semmilyen jogszabály alapján nem lehetett volna kötelezni arra, hogy kedvezményes jeggyel beengedjék a csoportot, azt szívességi alapon tehették volna meg. Ettől függetlenül Székely azt fogja javasolni az állatkert igazgatójának, hogy a jövőben fogadják el a hatósági igazolványt is.

Kiemelt kép: MTI/Nagy Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik