Belföld

Törvénymódosítást akarnak, hogy kórházakban, iskolákban is ugyanannyiért lehessen enni, mint a Miniszterelnökségen

A Demokratikus Koalíció (DK) törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a kórházakban, iskolákban és óvodákban is ugyanannyiért lehessen étkezni, mint a Miniszterelnökségen.

A párt két politikusa, Varju László alelnök és Gréczy Zsolt frakciószóvivő kedden azután tartott sajtótájékoztatót a Miniszterelnökség előtt, hogy a hvg.hu előző nap megírta, az épület menzáját a Gundel Étterem működteti. A cikk megjelenése után a Miniszterelnökség elküldte a portálnak a menza étlapját, amiből kiderült, hogy egy menü 850 forintba kerül.

Orbán már le is tesztelte a gundeles menzát
Szerény 1390 forintért ebédelhetett a miniszterelnök.

A sajtótájékoztató előtt a két politikus, valamint a DK néhány, a helyszínen megjelent aktivistája ételhordókkal a kezében megpróbált bemenni az épületbe, hogy ott ebédet vásároljanak.

A bejáratnál várta őket Fodor Gergely, a budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások koordinálásával megbízott miniszteri biztos, aki a képviselőknek azt mondta, hogy a menzáról egy bárki számára elérhető nyilvános pályázatot írtak ki. A megkötött szerződés az ételek valós összegét tartalmazza, azokat az étterem állapítja meg, abba a Miniszterelnökség nem szól bele, a Gundel pedig havi 2,5 millió forint bérleti díjat fizet – tette hozzá. Kijelentette, hogy amennyiben a képviselők közérdekű adatigénylést nyújtanak be, kiadják nekik a szerződést.

Azt is elmondta, hogy a két ellenzéki politikus akkor léphet be a Miniszterelnökség épületébe, ha ezt a szándékukat 72 órával korábban jelzik.

A beszélgetést követően Varju László azt mondta az egybegyűlt újságíróknak, kezdeményezik, hogy az ügyben kötött összes szerződést hozzák nyilvánosságra. A politikus kijelentette,

néhány száz forintért nem lehet olyan minőségű ebédet adni, mint amit a Miniszterelnökségen biztosítanak a kormányfőnek és a kormánytagoknak.

A sajtótájékoztatót többször is megzavarta egy férfi, aki azt kérte, hogy az ellenzék ötpontos követeléseit egészítsék ki egy hatodikkal, ami kötelezően előírná a vasárnapi bolti zárva tartást. A férfi egy alkalommal háttal nekidőlt Varju Lászlónak, majd a kövezetre csúszott, miközben azt kiabálta a képviselőnek, hogy:

hagyjon, nehogy fejbe rúgjon, ne bántsanak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik