Belföld

Ombudsman: Lepusztult börtön, megalázott rabok

Nemrégiben Székely László, az alapvető jogok biztosa látogatást tett Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. objektumában, az ezt feldolgozó jelentésében pedig lehangoló megállapításokat tett.

A Népszava által ismertetett jelentésben többek között az szerepel, hogy az intézetben hatalmas a zsúfoltság, az engedélyezett 153 férőhelyre 258 fogvatartott jut, ugyanakkor a börtönőrök között létszámhiány áll fent, és leterheltek.

Az épület lepukkant, több helyen vizesek, penészesek a falak, a víz- és az elektromos hálózat folyamatos karbantartásra szorul, a női fogvatartottak zárkája rendkívül elhanyagolt.

Az egyik zuhanyzóban éles tárgyakkal karcolt graffitiket is találtak, vagyis feltételezhető, hogy a fogvatartottak éles tárgyakat vittek be magukkal.

Videófelvétel bizonyítja, hogy volt olyan, akit a radiátorhoz bilincseltek, a fejére pedig fejvédőt húztak, az intézetparancsnok miatt ezt önkárosítás és esetleges támadás megelőzése miatt tették. Az ombudsman az ügyészhez fordul az eset kivizsgálása érdekében.

A jelentésben szerepel az is, hogy a rabok és a börtönőrök szerint is jelen vannak az intézetben legális hangulatjavító szerek, amelyek feszültséget, agressziót és kiszámíthatatlan magatartást okoznak.

Az ombudsman egy 24 pontból álló intézkedés-csomagot dolgozott ki és az illetékeseket felkérte a helyzet rendezésére.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik