Belföld

Magyar Hírlap: Újra bíróság előtt az NBH volt vezetője

Január végén áll ismét bíróság elé a Gyurcsány-kormány alatt a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) vezető Galambos Lajos, akit az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében már egyszer öt év börtönre ítéltek, de a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a döntést és új eljárás lefolytatását rendelte el – számolt be a Magyar Idők.

A lap úgy értesült, hogy január 31-én, egy előkészítő üléssel kezdődik újra a büntetőper. A minősített adatok miatt titkos ügyről annyit tudni, hogy az első rendű vádlott, az alapítvány kulcsfigurája, Jakubinyi Róbert 2005-2006-ban milliárdos tételben hozott be az országba adománynak álcázott élelmiszert, amit azonban később értékesített.

A hálózat működésében a vád szerint a titkosszolgálatok is tevékenyen részt vettek, egyrészt részesedtek a haszonból, másrészt pedig Galambos Lajosék több százmillió forintot kaptak azért, hogy eltussolják a büntetőügyet. Ezért azt a látszatot keltették, hogy Jakubinyi nélkülözhetetlen személy bizonyos műveletek végrehajtásához.

Jakubinyi négy, az elhárítás volt főigazgatója, Galambos öt, volt osztályvezetője, Gyarmati három év letöltendő szabadságvesztést kapott első fokon, a vádhatóság súlyosbításért, a védelem elsősorban felmentésért, másodsorban az ítélet hatályon kívül helyezéséért fellebbezett.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla tavaly júniusban hatályon kívül helyezte az első fokú döntést és új eljárás lefolytatására kötelezte a Kaposvári Törvényszéket, a bíróság azonban eddig ülnökhiány miatt nem tudta elkezdeni a megismételt eljárást.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik