Belföld

Hó, hófúvás, ónos eső – térképen a veszélyek

Bekeményített a tél. Háromféle figyelmeztetés érvényes.

Kedden többnyire erősen felhős, borult lesz az idő. Egyre többfelé lehet havazás, amely elsősorban a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közének nyugati tájain átválthat havas esőbe, esőbe, néhol átmeneti ónos eső sem kizárt. Élénk, néhol erős lökések kísérik a déli, délnyugati szelet, amely az Alföldön időnként a havat is hordhatja. A  hőmérséklet napközben +3 és -6 fok között alakul, nyugaton lesz enyhébb az idő. Késő estére a középső megyékben egy-két fokot még emelkedhet is a hőmérséklet, de lényeges változás nem várható – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat külön figyelmeztetést adott ki a havazás, a hófúvás és az ónos eső miatt. 

 

Mint írták, a várható friss hó mennyisége az ország déli felén lepel (5 cm), az északi felén 4-5 centi fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centi hó hullhat. Komárom-Esztergom – Észak-Pest – Nógrád megyében lesz a legtöbb hó, éjfélig akár 10-15 centi fölötti friss hóréteg sem kizárt. A hegyekben (Dunazug, Börzsöny) 15 centi fölötti is várható. Tapadó hóra főleg Komárom megyében lehet számítani. A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is legfőképpen a Tiszántúlon okozhat hófúvást délutántól.

Óriási havazás készülődik
Hétfő este kezdődik, és van, ahol szerda estig folyamatosan havazni fog. Aztán olvad is: nyugaton hamarabb, keleten a hétvégéig kitart.

Kiemelt fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik