Belföld

Gulyás Gergely: Ha történt is hiba az MTVA-ban, akkor az az volt, hogy egyáltalán beengedték az ellenzéki képviselőket

Nagy Imrével semmi baj nincs. 2011-től bevallottan az volt az Országgyűlés célja, hogy a kommunista diktatúra és a náci megszállás előtti, a parlament épületéhez méltó és szép műalkotásokat kell helyreállítani – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak adott interjújában.

Hozzátette, a tér kifejezetten a vörös terror áldozatainak emlékére lett Vértanúk tere, Nagy Imre szobrának méltó elhelyezéséről pedig az Országgyűlés gondoskodni fog.

A miniszter arról is beszélt, hogy míg Rogán Antal kabinetminiszter és a hivatala és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a miniszterelnökkel együtt költözik a Várba, ő marad a Miniszterelnökség Kossuth téri épületében.

Arra a kérdésre, hogy miért irritálhatja a közvéleményt ez a költözés azon túl, hogy körülbelül 21 milliárdba került a felújítás, Gulyás közölte:

egy költözésnek a megítélése lehet politikai kérdés, de az anyagi részénél viszont jó, hogyha a tényekből indulunk ki. A két épület teljes belső kialakítása több ezer négyzetméteren, beleértve a biztonsági és informatikai rendszereket került annyiba, amennyiről a balliberális sajtó minimális igényességet is nélkülöző képviselői kezdtek el írogatni a miniszterelnök mintegy 35 négyzetméteres dolgozószobája kapcsán.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egyébként az ellenzék nagy része nem csupán intellektuálisan szerény képességű, hanem a demokrácia alapértékeit nem tiszteli és végtelenül antidemokratikus.

Az MTVA székházában történteket a miniszter minősíthetetlennek tartja, mint mondta:

A köztévénél az ellenzéki képviselők fellépése jogellenes volt, és hogyha a köztévé követett el hibát, akkor legfeljebb annyit, hogy egyáltalán beengedték őket!

Gulyás úgy véli, hogy „miután az ellenzék a kemény magnak politizál, az akciókat, amelyek a köztévében, az utcán, a parlamentben zajlottak, a többség elítéli, vagy közröhej tárgyaivá válnak, mint, mondjuk, a köztévénél”.

Szerinte aligha fognak szert tenni tömegtámogatásra a demonstrációk.

Megjegyezte:

nézzük a jó oldalát a történéseknek: kétségkívül értékes, önleleplező és a szilveszteri kabarénál felhasználható jelenetekkel gazdagodott ezáltal a köztelevízió és az internetes videókat nézők gazdag tábora.

Szerinte a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményével kapcsolatos kérdésekkel érdemes közvetlenül a köztelevízióhoz fordulni, „de talán nem az éjszaka közepén”.

A közelmúltbeli és a készülő tüntetésekkel kapcsolatban azt mondta,

mindenkinek van ezzel kapcsolatosan saját elképzelése. Egy tízmilliós országban azt elérni, hogy néhány ezer ember radikalizálódjon és szívből utálja a kormányt, az nem teljesítmény. Én hosszú ideje úgy gondolom, hogy ami ma a tüntetéseken megnyilvánul, vagy ami kiváltotta a tüntetéseket, az az magatartás, amely miatt az ellenzéknek nincs reális esélye a választásokat megnyerni.

A rabszolgatörvény kapcsán Gulyás úgy fogalmazott, már maga a megnevezés is „nettó butaság”, nincs olyan, hogy rabszolgatörvény, mivel „a magyar választópolgárok éppen hogy nem rabszolgák, hanem nagykorúak, és képesek eldönteni, hogy mennyit akarnak dolgozni”.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik