Belföld

Otthagyta a DK-t Székely Sándor, újabb ellenzéki képviselő lett független

Kilépett a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőcsoportjából Székely Sándor – derül ki a parlament honlapjáról. A kilépés még a karácsony előtti utolsó munkanapon, december 21-én történt, másnaptól független képviselőként folytatja a munkát Székely.

Megszokott, hogy ilyen horderejű lépésekről a felek legalább egy közleményben bejelentést tesznek, de ebben az esetben ez nem történt meg, Székelynek még a Facebook-oldalán sem utal semmi a szakításra.

Próbáltuk több csatornán is elérni Székelyt, de cikkünk megjelenéséig nem reagált. A DK pedig csak szűkszavúan annyit közölt kérdésünkre:

Minden válás utólag is minősíti a kapcsolatot, mi szépen akarunk elválni egymástól, Székely Sándornak jó munkát kívánunk.

Székely a DK és a Szolidaritás megállapodásának révén került fel a Gyurcsány-párt listájára, onnan szerzett parlamenti mandátumot.

Ő volt az, aki a mostani kormányellenes tiltakozáshullámban meghirdette 2019. január 2-ára az újabb nagy tüntetést, de pár nap múlva lefújták ezt az eseményt. (Helyette január 5-én lesz demonstráció ellenzéki pártok, civilek és szakszervezetek részvételével, de abban már nem Székely viszi a prímet.)

Székelynek mindenesetre kacskaringós útja volt idáig is.

2011-ben kezdett el politizálni, részt vett az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) által szervezett tüntetések szervezésében – olvasható a parlament oldalán található önéletrajzában. Aztán pár hónap múlva megalapította a Magyar Szolidaritás Mozgalmat, aminek máig ő az elnöke.

Egyik fő szervezője volt az új alkotmány elleni, 2012. január 2-ai, az Operánál tartott tüntetésnek. Így aztán érhető, hogy megint ezt a dátumot javasolta az ellenzéki megmozduláshoz.

2013-ban az Együtt egyik alapítója volt, a 2014. őszi önkormányzati választáson a párt listájáról bejutott bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe, majd hamar kilépett az Együttből, függetlenként folytatta a munkát, 2017 végén pedig mint a Szolidaritás Mozgalom elnöke kötött megállapodást a Demokratikus Koalícióval, ennek eredményeként lett a tavaszi parlamenti választás után országgyűlési képviselő. A DK frakciójából tehát bő fél év után lépett ki.

Ezzel immáron 9 független képviselő van a parlamentben, noha az áprilisi választáson csak Mellár Tamás szerzett függetlenként mandátumot,

ő viszont később csatlakozott a Párbeszédhez.

Azóta a Jobbik szétszakadt (négy képviselője vált ki a frakcióból), az LMP-ből kilépett a két korábbi társelnök, Hadházy Ákos és Szél Bernadett, illetve otthagyta az LMP frakcióját a csak rövid időre csatlakozó, az Együtt színeiben Csepelen mandátumot szerző Szabó Szabolcs is, míg a liberális Bősz Anett a Párbeszéd-frakcióból vált ki.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik