Belföld

Kultúrharc: Prőhlét kigolyózták a PIM-ből, Habsburg-alapítvánnyal vigasztalódhat

Hamarosan a Habsburg Ottó Alapítvány vezetői posztjára nevezhetik ki Prőhle Gergelyt, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) korábbi főigazgatóját – értesült a 24.hu.

A kormányzati fenntartású alapítvány vezetői megbízása kellemetlen meglepetés lehet a kormányoldal egyes körei számára, hiszen az ősszel a Magyar Időkben indítottak harcot ellene. A lap egyik szerzője, Szakács Árpád azzal vádolta, hogy

műhelyében tobzódnak a magyarokat és Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó balliberális véleményformálók,

illetve, hogy a PIM egyik kiállításán a Tanácsköztársaságot népszerűsítik. Prőhle lett a kormánylap által kirobbantott fideszes kultúrharc első áldozata.

A Magyar Idők cikkei után Kásler Miklós Emmi-miniszter bejelentette, hogy új pályázatot írnak ki a PIM főigazgatói posztjára. A hirtelen felforrósodott helyzet ellenére Prőhlét végül nem rúgták ki, közös megegyezéssel távozhatott november 1-i hatállyal.

Kásler Miklós
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban egy interjúban viszont többször is védelmébe vette a volt főigazgatót.

Prőhle Gergely megalapozottan érezheti méltánytalannak azt, ami vele történt. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az őt kritizálók mindegyike tett annyit közös hazánkért, mint Prőhle Gergely.

A kultúrharcos keveredés hátterét már egyre nehezebb kibogozni. Úgy tudjuk, hogy Gulyás kijelentése például kisebb súrlódást okozott az Emberi Erőforrások Minisztériumával, mert ma már ott is úgy érzik, nem ők voltak a felelősek Prőhle távozásáért.

Az utolsó Habsburg-trónörökös emlékét ápoló Habsburg Ottó Alapítványt a 2017 nyarán hozták létre. A szervezet szinte azonnal 330 millió forintos támogatást kapott a magyar államtól. A kuratórium elnöke Magyarország svájci nagykövete, Nagy István lett. A kalandos életű bankárt régóta fűzi jó kapcsolat a Habsburgokhoz és Orbán Viktor családjához. Az üzletember kezeli a jelenlegi Habsburg-családfő, Károly herceg feleségének vagyonát.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik