Belföld

Hodász András: Ilyen időkben néha bűnnek érzem a hallgatást

Hodász András állampolgárként sokszor érzem, hogy szólnom kell, ugyanakkor azt is látom, hogy emiatt adott esetben emberek fordulnak el – a paptól. Igaz, Jézus sem kötött kompromisszumot.

Hodász András a napokban részt vett egy kormányellenes demonstráción, a katolikus pappal a valaszonline.hu készített interjút.

Ilyen időkben, amikor Magyarországon a politika ennyire erős indulatokkal lett átitatva, a kereszténység pedig politikával, a politika kereszténységgel, néha bűnnek érezném a hallgatást

– mondta. A politikai és a kereszténység összefonódását azért látja problémásnak, mert az emberek fejében is összekapcsolódik a kettő:

Azaz, ha bármit tesz a kereszténységre nyakra-főre hivatkozó politikus, úgy gondolják, hogy azt „a keresztények” teszik. Ergo a politikusok bűneit, hibás döntéseit is a keresztényeken fogják számon kérni.

Az első túlóratörvényes tüntetésen Hodász is részt vett, fontosnak tartja megjegyezni, hogy ezek a megmozdulások nem voltak keresztényellenesek. „Kétségtelenül volt azonban néhány ilyen felkiáltás is – ami annak a következménye, hogy ha valami, ami nem tartozna össze, mégis nagyon összenő, azt az emberek össze is kapcsolják a fejükben.”

Fontosnak tartaná, hogy az egyházon belül legyen párbeszéd, de az utóbbi években csak hallgatás van.

Márpedig ha nem szólalunk fel a hajléktalanok ügyében, vagy a CEU ügyében, amikor ilyen módon bánnak a társadalom egyes csoportjaival, elveszítjük a jogot, hogy később a saját érdekünkben felszólaljunk

– nyilatkozta a valaszonline.hu-nak.

Nem szól bele olyan dolgokba, amikhez de nem ért, de a szakterületével foglalkozik.

Az én szakterületem az emberi lélek. A legnagyobb rombolást pedig ott, az emberi lelkekben végzik. Ha csak megnézem a Facebookon, mekkora rettegés van az emberekben a migránsoktól… Hol vannak? Kimegyünk az utcára és nem látunk egyet sem. Már a határon sem. Néhány szerencsétlen várja sorsa jobbra fordulását a zárt tranzitzónában, de ennyi. A felturbózott propaganda hatására mégis olyan elementáris a rettegés és a gyűlölet, hogy embereket nyomorít meg. Ezzel már van dolgom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik