Belföld

Csendben dobálják ki az orosz kémeket Magyarországról

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat az a titkosszolgálat, amelyik Magyarországon a katonai kémelhárítással is foglalkozik, és amelyik a Direkt36 információi szerint az elmúlt években titokban több orosz kémet is levadászott – az Orbán-kormány oroszbarát külpolitikája ellenére.

2016-ban például a GRU-ként ismert orosz katonai titkosszolgálat fedett hírszerzőtisztjét kapták el, aki hivatalosan egy egyszerű orosz diplomata volt, valójában azonban többek közt a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű neonáci félkatonai csoport felfegyverzésében segédkezett.

2010 óta nagyjából tíz orosz hírszerző lebuktatása és kiszorítása került szóba legalább említés szintjén a magyar parlament nemzetbiztonsági bizottságában a testület munkáját ismerő források állítása szerint. Ezekben az esetekben mindig úgynevezett csendes kitiltás történt, vagyis a kémek tettenéréséről a kormány sosem tájékoztatta a közvéleményt.

A 2016 decemberi alkalom volt az utolsó, hogy magyar titkosszolgálatok orosz kémek lebuktatásáról és csendes kitiltásáról beszámoltak az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának.

A csendes kitiltások lényege, hogy a külföldi hírszerzőt a hazai elhárítás valamilyen módon leleplezi, majd a kém vagy saját felettesei utasítására, vagy az elhárítószerv nyomatékos kérésére elhagyja az országot. Így nem kerül diplomáciai szintre az ügy, tehát komoly konfliktus sem lesz ezekből az országok között. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy

Budapest nem konfrontálódik Moszkvával. 

A Direkt36 által feltárt 2016-os akció, illetve az azt megelőző, titokban tartott kiszorítások sora látszólag ellentmond az Orbán-kormány oroszbarát külpolitikájának. Csakhogy a témában folytatott háttérbeszélgetéseink alapján ezek a műveletek jórészt nem a magyar kormány kezdeményezésére történtek. A KNBSZ vezetése, illetve a szervezet állománya a források tapasztalata szerint szinte teljes mértékben elkötelezett a nyugati szövetségi rendszer iránt, szakmailag és személyes világlátásában is.

Kiemelt kép: MTI/EPA/REUTERS/Benoit Tessier

Ajánlott videó

Olvasói sztorik