Belföld

Biankó szerződéssel került Pintér Sándor régi őrzővédő cége az MTVA-hoz

Bár a közszolgálati televíziónak saját fegyveres őrszolgálata van, az MTVA épületében a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. emberei is ott voltak, amikor hétfőn ellenzéki képviselők próbálták meg az öt pont beolvasását elérni. A külsős cég alkalmazottait Tordai Bence videóközvetítésében lehetett azonosítani: Civil felirattal ellátott inget viselő biztonságiak is intézkedtek a képviselők körül. Jelenlétük furcsaság viszont az volt, hogy az MTVA egyáltalán nem kötött őrzővédő feladatokra szerződést Pintér Sándor belügyminiszter egykori cégével.

A megoldást a 444.hu találta meg: a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., amelynek amúgy is rengeteg közintézménynél van szerződése, nem az MTVA, hanem a Közbeszerzési és Ellátási Főosztály (KEF) jóvoltából őrizhette az intézményt.

A KEF ugyanis egy éve 26 milliárd forintos szerződést kötött négy, több szálon a Fideszhez köthető vagyonvédelmi céggel, név szerint a Civil Zrt.-vel, a Hunex Team Kft-vel, a PFM Biztonsági Szolgáltató Kft-vel és a Valton-Sec Kft-vel. A tendert „őrzési feladatok ellátása és recepciós szolgáltatás nyújtása a KEF mindenkori üzemeltetési és/vagy ellátási körébe tartozó ingatlanokban” tárgyban írták ki.

Ez kvázi biankó szerződés, hiszen bárhova és óriási keretösszegig behívhatják a biztonsági őröket. Ezt a 26 milliárdot akár még 30 százalékkal is megemelhetik, és bármely állami cég vagy szervezet, amelyik kapcsolatban áll a KEF-fel, igénybe veheti azt.

A lap azt is kiszámolta, hogy amennyiben a négy cég a KEF kiírásának megfelelő fizetési feltételekkel dolgoztatná az embereit, több mint 4500 biztonsági őrre lenne szükség. A valóságban azonban a négy nyertes cég pénzügyi és foglalkoztatási adatai alapján az látszik, hogy 2017-ben összesen 445 fő volt a fizikai állomány. Saját emberekkel tehát egyetlen szerződést sem tudtak volna ellátni.

Jellemző helyzet, hogy a Civil Zrt. és a hozzá hasonló cégek, amelyek az utóbbi években letarolták a teljes őrzővédő piacot, miközben milliárdokat tesznek zsebre, alig alkalmaznak bejelentett munkavállalókat. A pénzügyi beszámolókban található eredményhez képest szinte elenyésző közterhet fizetnek be adóként és járulékként az elvégzett munkák után.

Ennek egy igen egyszerű oka van: a magyar állam legalizálta a vagyonőrök kiszervezését a munka törvénykönyve alól – írja a 444.hu.

A vagyonőrökről szóló törvénybe ugyanis bekerült egy olyan tétel, hogy egyéni vállalkozóknak is ki lehet szervezni a munkát. Nekik nem jár szabadság, táppénz, jó eséllyel katás egyéni vállalkozóként dolgoznak, így a nyugdíjukat is majd a minimálbér alapján számítják. Az ő esetükben szinte garantált az időskori szegénység.

Az egyéni vállalkozóknál a túlórát sem lehet igazán hatékonyan ellenőrizni, így őket tényleg nem érinti a 400 órás túlórakeret.

Közel szézezer ember dolgozik ebben az iparágban, de a területet felügyelő Belügyminisztérium a számos volt rendőr és belügyes érdekeltségében álló biztonsági cégek, és nem a munkavállalók jogait és érdekeit figyelembe véve hozza a döntéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik