Belföld

190 millió forint túlórapénzt tagadott meg a rendőröktől a szabolcsi főkapitány

Az utóbbi napokban több alkalommal is hazugságnak nevezte a rendőrség, hogy Farkas József Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitány korlátozta volna a rendőrök túlóradíjainak kifizetését. Az ügyet feltáró Index szerdán arról írt, hogy a helyi rendőrök megelégelték, hogy a vezetők letagadják a visszaéléseket, és ezért levelet írtak Balogh János országos rendőrfőkapitánynak. Arra kérik a legmagasabb rendőri vezetőt, hogy segítsen nekik megszüntetni a három éve tartó, rendszerszintű visszaéléseket.

Mi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományába tartozó munkatársai vagyunk. Évek óta itt dolgozunk a megyei rendőr-főkapitányság állományában, de ilyen rendszerszintű visszaéléssel – amivel 3 éve küzdünk – még nem találkoztunk. Igen, a túlóra-visszaélésekről van szó. Nem fogunk litániákat írni, hanem röviden a lényegre térünk

– így kezdődik az országos rendőrfőkapitánynak címzett levél, amelyből kiderül, hogy a megyében milyen lépésekben szorították rá a rendőröket arra, hogy szabadnapban fogadják el a túlórák megváltását.

A törvény adta jog ugyanis csak 2015. októberig működött megfelelően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Farkas József, megyei főkapitány akkor  vonta magához a túlórák elrendelésének jogkörét 4 napra, és akkor fordult elő először, hogy Farkas megtagadta, hogy az állomány minden egyes tagjának, aki kérte, pénzben fizessék ki a teljesítendő túlórákat.

A Főkapitány úr nem tudta kezelni a saját maga által teremtett helyzetet és 4 nappal később visszaadta a helyi parancsnokok jogkörébe a túlórák engedélyezését. DE!!! A fizetős túlórák jogkörét megtartotta magának, csak a szabadidőben megváltandó túlórák engedélyezését adta vissza

– írják.

Ezzel „kényszerhelyzetbe hozta” a saját kapitányait és helyi rendőrkapitányságok vezetőit, és „elkezdődött a megyében az a helyzet, hogy ha az állomány egyik tagja a túlóráját a törvény szellemében szabad választása alapján pénzben akarta megváltani, akkor a főkapitány úrhoz kellett fordulni”.

A megyei főkapitány azonban onnantól a túlszolgálatnak csak egy töredékét engedte pénzben megváltani, a fennmaradó órákat az állomány akarata ellenére két csúsztatásban kellett kiadni. A rendőrök adatai szerint 2016-ben például 55 880 óra alapjogcímes túlórából csak 7 224 lett pénzben megváltva. Ezzel az állomány zsebéből elvettek 190,6 millió forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik