Belföld
Fotó: Marjai János/24.hu

190 millió forint túlórapénzt tagadott meg a rendőröktől a szabolcsi főkapitány

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 12. 19. 11:44

Az utóbbi napokban több alkalommal is hazugságnak nevezte a rendőrség, hogy Farkas József Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitány korlátozta volna a rendőrök túlóradíjainak kifizetését. Az ügyet feltáró Index szerdán arról írt, hogy a helyi rendőrök megelégelték, hogy a vezetők letagadják a visszaéléseket, és ezért levelet írtak Balogh János országos rendőrfőkapitánynak. Arra kérik a legmagasabb rendőri vezetőt, hogy segítsen nekik megszüntetni a három éve tartó, rendszerszintű visszaéléseket.

Mi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományába tartozó munkatársai vagyunk. Évek óta itt dolgozunk a megyei rendőr-főkapitányság állományában, de ilyen rendszerszintű visszaéléssel – amivel 3 éve küzdünk – még nem találkoztunk. Igen, a túlóra-visszaélésekről van szó. Nem fogunk litániákat írni, hanem röviden a lényegre térünk

– így kezdődik az országos rendőrfőkapitánynak címzett levél, amelyből kiderül, hogy a megyében milyen lépésekben szorították rá a rendőröket arra, hogy szabadnapban fogadják el a túlórák megváltását.

A törvény adta jog ugyanis csak 2015. októberig működött megfelelően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Farkas József, megyei főkapitány akkor  vonta magához a túlórák elrendelésének jogkörét 4 napra, és akkor fordult elő először, hogy Farkas megtagadta, hogy az állomány minden egyes tagjának, aki kérte, pénzben fizessék ki a teljesítendő túlórákat.

A Főkapitány úr nem tudta kezelni a saját maga által teremtett helyzetet és 4 nappal később visszaadta a helyi parancsnokok jogkörébe a túlórák engedélyezését. DE!!! A fizetős túlórák jogkörét megtartotta magának, csak a szabadidőben megváltandó túlórák engedélyezését adta vissza

– írják.

Ezzel „kényszerhelyzetbe hozta” a saját kapitányait és helyi rendőrkapitányságok vezetőit, és „elkezdődött a megyében az a helyzet, hogy ha az állomány egyik tagja a túlóráját a törvény szellemében szabad választása alapján pénzben akarta megváltani, akkor a főkapitány úrhoz kellett fordulni”.

A megyei főkapitány azonban onnantól a túlszolgálatnak csak egy töredékét engedte pénzben megváltani, a fennmaradó órákat az állomány akarata ellenére két csúsztatásban kellett kiadni. A rendőrök adatai szerint 2016-ben például 55 880 óra alapjogcímes túlórából csak 7 224 lett pénzben megváltva. Ezzel az állomány zsebéből elvettek 190,6 millió forintot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.