Belföld

MTVA: ki adott parancsot Hadházyék kidobására?

  • Az MTVA korábban maga ismerte el, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalnak szerepe van az épületek védelmében.
  • Arról nem adnak ki információt, ki kezdeményezte az országgyűlési képviselők kidobását a köztévéből.
  • Az ellenzéki képviselők hétfőn feljelentést tettek az ORFK-n.

Elméletileg nagyon jól őrzött objektum a magyar állami média központja, ahonnan néhány óra után fizikai erőszakkal tette ki a fegyveres őrség Hadházy Ákost és Szél Bernadettet.

Hadházyék – majd az őket követő ellenzéki politikusok – országgyűlési képviselőként jogosultak voltak belépni a Kunigunda utcai épületbe, de bent hiába próbálkoztak azzal, hogy beolvassák vagy beolvastassák az utcai demonstrációkon megfogalmazott 5 pontot, a rendészek útjukat állták, nem engedték őket a stúdiók közelébe.

Az MTVA eddig nem nyilatkozott arról, hogy ki adott parancsot az őröknek a két politikus eltávolítására, és az őrség sem válaszolt a 24.hu által feltett kérdésekre. A parancs eredetére csak akkor derülhet fény, ha a rendőrség nyomozást indít az ügyben. Erre van is esély, hiszen Hadházy és Szél hétfőn, röviddel az események után az ORFK Teve utcai központjában megtette a feljelentést hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Az MTVA saját fegyveres csapatot tart fenn több mint 90 milliárd forintos éves költségvetési támogatásából. A Fegyveres Biztonsági Őrség (FBŐ) nemrég még külön is kapott negyedmilliárdot, hogy speciális terrorellenes intézkedésekre is felkészülhessen. Az FBŐ szerepét nem láthatja el külsős őrzővédő cég. Bizonyos gazdasági és lakossági ellátás szempontjából fontos állami intézmények számára törvényi előírás, hogy saját fenntartású fegyveres biztonsági őrséget működtessen. A kiemelten fontos állami intézményeket védő fegyveres őrségekre külön – az őrzővédő cégeknél keményebb – szabályozás van érvényben. A szabályozás írja elő azt is, hogy a FBŐ-nek, így az MTVA őrségének is a Belügyminisztériumból, az Alkotmányvédelmi Hivatalból, a Honvédelmi Minisztériumból és a katasztrófavédelemtől adhatnak utasításokat. Házon belül a biztonsági osztályvezetői posztot betöltő Fogl Zoltán az őrség legfőbb főnöke. A nemzetbiztonságis múltú osztályvezetőn keresztül az MTVA vezérigazgatója is kezdeményezheti az őrség intézkedését.

Rendőrségi vizsgálat tisztázhatná, hogy közülük kik állhatnak a hétfői események hátterében. Egy hasonló rendőrségi vizsgálat már volt az MTVA-nál, ott derült ki mellékesen először az is, hogy a köztévé nemzetbiztonsági védelem alatt áll, de azt a nyomozást végül eredmény nélkül lezárták.

Az MTVA maga ismerte el, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalnak törvényi felhatalmazás alapján szerepe van az MTVA objektumainak védelmében, és ebben a tevékenységben a belügyi és honvédelmi tárca is részt vesz.

A többszörös védelem ellenére az MTVA biztonsági őrei 2016 tavaszán Vaszily Miklós vezérigazgatói irodájában bukkantak rá egy elrejtett lehallgató készülékre, és ők fordultak a hatóságokhoz is.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi aztán kiderítették, hogy nem külső támadásról van szó, a kábelek ugyanis az MTVA-vezér helyetteseinek a szobáihoz vezettek, ahol előkerültek a felvételek is.  Vas Imre üzemeltetési igazgatót és Enyedi Csaba adminisztrációs igazgatót gyanúsítottként ki is hallgatták.

A nemzetbiztonságilag védett területen elkövetett tiltott információ szerzés nagyon súlyos szankciókat vonhatott volna maga után. Az AH, a BM és a HM védelme azonban végül odavezetett, hogy bűncselekmény hiányban sikerült lezárni az eljárást, az MTVA biztonsági főnökét, Kovács Istvánt, aki megtalálta a lehallgató eszközöket, pedig leváltották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik