Belföld
Budapest, 2016. december 12.
Étkezési Erzsébet-utalvány egy belvárosi élelmiszerüzlet kasszájában 2016. december 9-én. Az utalvány kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, felhasználható készétel, valamint melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Gondot okoz az albérletek kifizetése: a magyarok az állam segítségét akarják

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 12. 18. 13:44

Az IDEA Intézet 2018. november 30-december 3. között közösségi média alapú kérdőív segítségével vett fel adatokat arról, hogyan viszonyul a magyar társadalom az albérlet-, illetve lakáspiachoz. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy

az emberek többségének gondot okoz az albérleti díjak kifizetése.

Ha nem is személyesen érintettek, szűkebb környezetükben gyakori az ilyen probléma. Vidéki városokban nagyobb arányban számoltak be ilyen gondról, mint községekben, és a legkisebb arányban Budapesten mondták azt, hogy megterheli az albérleti díj a költségvetésüket. Ez valószínűleg azért van így, mert a budapestiek között többen vannak olyanok, akiknek nem kell albérletbe költözniük, míg aki a fővárosba költözik, annak ez az elsődleges opciója – de a különbségek így sem nagyok.

Pártok felett átívelő konszenzus látszik abban, hogy az államnak szabályoznia kellene az albérletpiacot. A fiatalabb szavazóbázisú pártok (Jobbik, LMP) szimpatizánsai értenek ezzel a leginkább egyet, míg a szintén fiatalokra építő Momentum pártolói a legkevésbé, ami utóbbi párt erős piacpártiságával magyarázható. Míg a jobbikosok és LMP-sek válaszai azt igazolják, hogy a fiatalabbak sínylik meg jobban a magas albérleti díjakat.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyaroknak úgy egy negyede halasztott el ingatlanvásárlást a magas ingatlanárak miatt. Igaz, a felüknek meg sem fordult ilyen lépés a fejében az elmúlt öt évben.

A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.