Belföld

Gondot okoz az albérletek kifizetése: a magyarok az állam segítségét akarják

Az IDEA Intézet 2018. november 30-december 3. között közösségi média alapú kérdőív segítségével vett fel adatokat arról, hogyan viszonyul a magyar társadalom az albérlet-, illetve lakáspiachoz. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy

az emberek többségének gondot okoz az albérleti díjak kifizetése.

Ha nem is személyesen érintettek, szűkebb környezetükben gyakori az ilyen probléma. Vidéki városokban nagyobb arányban számoltak be ilyen gondról, mint községekben, és a legkisebb arányban Budapesten mondták azt, hogy megterheli az albérleti díj a költségvetésüket. Ez valószínűleg azért van így, mert a budapestiek között többen vannak olyanok, akiknek nem kell albérletbe költözniük, míg aki a fővárosba költözik, annak ez az elsődleges opciója – de a különbségek így sem nagyok.

Pártok felett átívelő konszenzus látszik abban, hogy az államnak szabályoznia kellene az albérletpiacot. A fiatalabb szavazóbázisú pártok (Jobbik, LMP) szimpatizánsai értenek ezzel a leginkább egyet, míg a szintén fiatalokra építő Momentum pártolói a legkevésbé, ami utóbbi párt erős piacpártiságával magyarázható. Míg a jobbikosok és LMP-sek válaszai azt igazolják, hogy a fiatalabbak sínylik meg jobban a magas albérleti díjakat.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyaroknak úgy egy negyede halasztott el ingatlanvásárlást a magas ingatlanárak miatt. Igaz, a felüknek meg sem fordult ilyen lépés a fejében az elmúlt öt évben.

A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik