Belföld

IDEA: Gyengült a Fidesz és a Jobbik

Erősödött az MSZP, a DK és a Momentum.  A kutatás a rabszolgatörvény elfogadása előtt készült.

Az IDEA Intézet november 30-a és december 3-a közötti felmérése szerint a jelenleg frakcióval rendelkező pártok közül a Fidesz-KDNP és a Jobbik támogatottsága csökkent, az MSZP-é és a DK-é nőtt. Az LMP támogatottsága változatlan, a Párbeszéd december elejére a biztos szavazóknál elkötelezettebb híveket tudhatott magáénak.

A teljes népesség körében az október végi 37 százalékoshoz képest a Fidesz-KDNP-vel a teljes népesség 34 százaléka szimpatizál. Ez az arány a Jobbik esetében 11-ről december elejére 8 százalékra esett.  Az MSZP támogatottsága 5-ről 7-re, a DK-é 5-ről 6 százalékra nőtt.  Az LMP maradt 2, a Párbeszéd 1 százalékon, akárcsak a Mi Hazánk Mozgalom. Javított a Momentum, december elejére 3 százalékos lett a támogatása. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt esetében ez az arány az előző hónaphoz hasonlóan ismét 3 százalék.

 

A Fidesz-KDNP-re a biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka szavazna december elején, a korábbi 55 százalék után. A Jobbikra az előző hónapi mérés 18 százaléka után december elején 12 százalék. A biztos szavazók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 3 százaléka az LMP-t támogatná. A Párbeszéd és a Mi Hazánk listájára 2 százalék, a Momentumra már 5, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára 4 százaléka voksolna.

Az IDEA Intézet adatait közösségi média alapú kérdőívvel vette fel. A reprezentatív vizsgálat végeredményének hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik