Belföld

Levelet írt Ádernek az ellenzék

Azt kérik, hogy küldje az Alkotmánybíróság elé a rabszolgatörvényt.

Mint korábban írtuk, az MSZP elnöke, Tóth Bertalan csütörtökre összehívta az ellenzéki vezetőket, hogy a további közös fellépésről egyeztessenek a rabszolgatörvényként elhíresült túlóraszabályozás ellen.

A párt közölte, hogy az egyeztetés részeként közös levelet fogalmaztak meg Áder János köztársasági elnöknek, amelyben azt kérik, hogy a kormánypártok által megszavazott törvénnyel szemben emeljen alkotmányossági vétót. Emlékeztették: kötelessége az Alkotmánybírósághoz utalni az elé kerülő törvényt, ha az ellentétes az Alaptörvénnyel.

Az ellenzéki politikusok szerint a Fidesz által elfogadott szabályozás kiüresíti a kollektív szerződéseket, Európában egyedülálló módon évi 400 óra túlmunkát tesz lehetővé, és korlátozza a pihenéshez való jogot. Arra is felhívják Áder figyelmét, hogy a törvény társadalmi elutasítottsága nagyon magas, mindössze 9 százalék támogatja.

Emellett a törvényjavaslat parlamenti tárgyalása során többször is eljárási szabályt vétettek, és nem érvényesültek a nyílt, név szerinti szavazás garanciái, amikor a képviselői igazolvány behelyezése nélkül lehetett szavazatot leadni.

A levelet Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese, Ungár Péter, az LMP képviselője, Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők írták alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik