Belföld

Az amerikai nagykövet szívét összetörte a CEU-ügy, de Orbánnal jóban van

Egyetlen találkozásom volt a miniszterelnökkel, és az ott szerzett tapasztalataim alapján neveztem barátinak a kapcsolatunkat, főként azokhoz viszonyítva, amelyek az engem megelőző amerikai nagykövetekkel, az Egyesült Államok korábbi kormánya és a magyar kormány politikája közötti viszonyból fakadóan volt tapasztalható

–  mondta David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet a 168 órának adott interjúban. A nagykövet szerint azóta is jó a munkakapcsolata Orbán Viktorral.

A CEU-ról a következőt mondta Cornstein:

Úgy gondoltam, hogy nagykövetként segítenem kell, meg kell könnyítenem a megállapodás létrejöttét az egyetem és a kormány között azért, hogy ez az intézmény itt maradhasson Budapesten. És az érzéseim nem változtak, már csak ezért is nagyon szomorú vagyok, mert ez tényleg egy remek intézmény. A tény, hogy elmegy, összetöri a szívem, borzasztónak tartom.

A nagykövet szerint nem „kudarc”, hanem „szégyen”, hogy nem sikerült elérnie, hogy Budapesten maradjon a CEU. Szerinte ezt a döntést nem ő és nem az USA, hanem két ember hozhatta csak meg: Orbán és Soros György.

Cornstein így éreztette, min múlott a CEU ügye:

Szóval itt van két ember, két roppant erős ember: Orbán Viktor és Soros György. Ők nem fognak megegyezni semmiben. És nem számít, hogy ez a vita egy aprócska cukorkaboltról, egy múzeumról vagy éppen egy egyetemről szól. Itt egyetlen dolog számított: az utálat a két férfi között, akik sosem fognak egyetérteni egymással semmiben. És sajnálatos módon ennek az áldozata lett ez az egyetem.

Ettől függetlenül Cornstein ugyanúgy bízik a magyar kormányban. Azt nyilatkozta, nem teheti meg, hogy ne bízzon, így tudnak problémákat megoldani közösen.

Kiemelt kép: Andrew Toth / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik