Belföld
Budapest, 2018. június 26.
Utasok a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér Skycourt épületében 2018. június 26-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Rekordkompenzációt fizetnek a légitársaságok Magyarországon

24.hu
24.hu

2018. 12. 06. 17:40

Rekord mértékű, több mint 10,5 millió forint összértékű kompenzációt ítélt meg a légitársaságokkal szemben a pórul járt utasoknak Budapest Főváros Kormányhivatala 2018-ban.

Budapest Főváros Kormányhivatala 2018-ban idáig összesen 408 eljárást indított a légitársaságokkal szemben, amelyekben 202 esetben elmarasztaló döntés született. Ezen vizsgálatok eredményeképp a hatóság összesen 32650 euró, azaz 10.611.250 forint kompenzációt ítélt meg a pórul járt utasoknak.

A vizsgálatok során a legmagasabb megítélt kompenzáció 2.000 euró, kb. 650.000 Ft volt, amely öt utast érintett.

A vizsgált esetek közel 10 %-ában (47 esetben) nem történt jogsértés, tehát a légitársaságok a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el. Az ügyek megoszlását tekintve a bejelentések közel 80 %-a (320 eset) a diszkont (fapados) légitársaságokkal, míg körülbelül 20 %-a a nagyobb légitársaságokkal volt kapcsolatos.

Emellett az Európai Bíróság több ítéletében úgy értelmezte a szabályozást, hogy pénzbeli kártalanítás nemcsak járattörlés esetén jár az utasnak, hanem akkor is, ha a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legalább három óra késéssel éri el a célállomását. Ilyen esetekben a kártalanítás összege távolságtól függően 250, 400, illetve 600 euró lehet. Természetesen vannak olyan esetek, amikor a légitársaság mentesül a kártalanítás alól, például ha a jelentős késés, vagy járattörlés oka olyan rendkívüli körülmény, amelyre a légitársaság nem készülhetett fel előre. Az ilyen helyzetekben a hatóság feladata megvizsgálni, hogy az utasokat ért kártért jár-e a kártérítés vagy sem.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret érintő késések esetében Budapest Főváros Kormányhivatala eddigi gyakorlata alapján minden beérkező járattörléssel, visszautasított beszállással vagy késéssel kapcsolatos kérelem esetében megvizsgálta a légitársaságok eljárását és amennyiben az európai uniós szabályok alapján olyan megállapításra jutott, hogy az sértett utasnak jár a kártalanítás, akkor annak megfizetésére kötelezte az érintett légitársaságot.

(mti, kiemelt kép: MTI Fotó: Kovács Tamás)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

Terminator 2  Judgment day
1991
Real  James Cameron
Arnold Schwarzenegger
Linda Hamilton
Joe Morton
James Cameron.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Kassar / Pacific Western
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.