Belföld

Magyarország egyre inkább autokrácia – Tízéves mélyponton a sajtószabadság

Világszerte tízéves mélyponton van a véleménynyilvánítás és az információ szabadsága egy szerdán publikált kutatás szerint, amelyet a Politico idéz.

A kutatást az Article 19 nevű jogvédő szervezet készítette. Megállapításaik szerint a hanyatlás hátterében a szabad sajtó leépítése és az “erős vezetők” politikája áll. A civilszervezet kiemelte:

2017-ben 78 újságírót és 312 jogvédőt öltek meg világszerte és 326 újságírót börtönöztek be.

A jelentés szerint globális szeinten a szólásszabadság évtizedek óta hanyatlik, de az elmúlt három évben kifejezett lejtőre került Európában. Az Article 19 szerint Lengyelországban már kritikus a helyzet, mivel az ország független újságírói megfélemlítésben élnek, az állami média pedig szoros kormányzati kontroll alatt áll.

Felidézték, hogy Robert Fico a független szlovák sajtóra a “mocskos szlovánellenes prostituáltak” és az “idióta hiénák” jellemzéseket használta.

A jelentés szerint

Magyararország egyre autokratikusabbá válik.

Megemlítik, hogy a magyar kormány elfogadta a civilek elleni egyik legelnyomóbb törvényt. A cikk hozzáfűzi, hogy a 2018-as parlamenti választások előtt a kormánybarát média az újságírókat lejárató cikket tett közzé, tavaly októberben pedig szinte pedig szinte a teljes vidéki lappiac Orbán Viktor közelébe került.

A jelentés szerint amerikai sajtószabadság is egyre korlátozódik, mivel a sajtó egyre kevésbé képes ellátni a hatalmat ellenőrző feladatait.

A felmérés kiemeli:  Dzsamál Hasogzsi szaúdi újságíró meggyikolása vagy a Jan Kuciak szlovák oknyomozóval való leszámolás rávilág a sajtószabadság egyre súlyosabb helyzetére.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik