Belföld

Húsz százalékkal csökkent a hazai börtönök telítettsége öt év alatt

A büntetés-végrehajtási szervezet az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumának megépítésével újabb jelentős fejlesztést hajtott végre a falakon belüli férőhelyek növelésére. A börtön legújabb szárnyában a – 144 fogvatartott elhelyezésére szolgáló – helyiségek hideg-meleg vizesblokkokkal és zárt illemhelyekkel vannak ellátva.

Az új körlet kialakítása is részét képezi annak az ütemezetten haladó fejlesztésnek, amelynek köszönhetően a büntetés-végrehajtási intézetekben tapasztalható zsúfoltság folyamatosan csökken, így a 2013-as 143%-os átlagtelítettséget mára 123%-ra sikerült csökkenteni. A fogvatartottak betelepítését pár napon belül megkezdik.

A férőhelybővítést egyébként évek óta kiemelt feladatként kezeli a büntetés-végrehajtási szervezet. Legutoljára tavaly év végén a Váci Fegyház és Börtön fogvatartotti befogadóképessége bővült 120 férőhellyel. Mindeközben Kiskunhalason jelenleg is tart a Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ átépítése, amelynek befejeztével várhatóan 2019 tavaszán egy újabb 470 elítélt befogadására alkalmas büntetés-végrehajtási intézetet kezdheti meg a működését.

A fogvatartottak elhelyezés mellet a büntetés-végrehajtásnak gondoskodnia kell a megfelelő számú munkahely megteremtéséről is, ezért az új börtönszárny megnyitása mellett elindult a fogvatartottak munkáltatására szolgáló új tésztaüzem, ahol mintegy 800 négyzetméteren a rabok 900 kilogramm száraztésztát gyártanak le, szárítanak és csomagolnak egy műszakban. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet mellett működő Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. egyike annak a tizenkettő állami tulajdonú büntetés-végrehajtási szervezeten belül működő gazdasági társaságnak, amelyek sikeresen hozzájárulnak az intézetek önellátásához.

És ha már a tésztagyártás szóba került. Idén ismét csatlakozott a büntetés-végrehajtási szervezet a MikulásGyár elnevezésű országos kezdeményezéshez, ezért az új körletrész ünnepélyes átadásán Tóth Tamás vezérőrnagy, a szervezet országos parancsnoka átadott hatszáz csomag, fogvatartottak által készített tésztát, amelyet rászoruló családok fognak megkapni az ünnepek előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik