Belföld

Jelentést kért az államtitkár, hogy miért késnek a mentők

Részletes adatokat kért Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az Országos Mentőszolgálattól arról, hogy pontosan hol, mely mentőállomásokon és milyen gyakran lépik túl a mentők a sürgős hívásoknál a 15 perces kiérkezést – írta a Népszava. Az államtitkár arra is kíváncsi volt, hogy voltak-e, és melyek azok az esetek, amikor a mentők késlekedése valóban veszélyeztette valaki életét. A politikus hozzátette az adatsort azért kérte, hogy kiderüljön hol van a probléma a mentésben, és ennek nyomán konkrét beavatkozásokkal tudjanak a kiérkezési időkön javítani.

Az államtitkár azután lépett, hogy az Országos Mentőszolgálat közzétette a 2017-es költségvetési beszámolóját, amely szerint

a szolgálat fürgeségét jelző 15 percen belüli kiérkezések aránya tavaly már csak 64,9 százalék volt.

Pedig a kormány hozzávetőleg 15 milliárd forint uniós pénzt költött el az előző ciklusban arra, hogy a sürgős hívások legalább 90 százalékánál negyedórán belül megérkezzen a segítség.

Pest megyében a hívások feléhez sem érkezik ki a mentő 15 percen belül
Pedig a kormány 15 milliárd forint EU-s pénzt öntött a gyorsaság növelésébe.

Kiderült, a legjobb esélyei a Győr-Moson-Sopron megyeiknek van a jó ellátásra: a hívások 79,3 százalékában 15 percen belül ott van a segítség. A legrosszabb helyzetben a Pest-megyeik vannak, itt a hívások felében sem sikerül odaérni negyedóra alatt a beteghez.

Kiemelt kép: MTI / Dévényi Veronika

Ajánlott videó

Olvasói sztorik