Belföld

Egyszeri támogatást kapnak a fával és szénnel fűtő háztartások

A kormány döntött a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, kiépített gázhálózattal rendelkező településeken fával és szénnel fűtő háztartások egyszeri támogatásáról.

A településektől 2018. október 15-ig beérkezett igényeket a Belügyminisztérium összegezte. Ez alapján 2886 önkormányzat több mint 370 ezer háztartása jelezte fűtőanyag igényét.

A teljes támogatási összeg 4,5 milliárd forint.

A Belügyminisztérium a költségvetési támogatást a támogatói okirat kiadását követő 15 napon belül egy összegben folyósítja az érintett önkormányzatok számára. Az önkormányzatok gondoskodnak a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag biztosításáról az igénylők számára, akik már az idei téli fűtési szezonban átvehetik a tüzelőt.

A támogatás feltétele, hogy a települési önkormányzatok vállalják, hogy szerződést kötnek a tüzelőanyagot természetben biztosító gazdálkodó szervezetekkel, amelyben rögzítik, hogy az érintett háztartásoknak legkésőbb 2019. december 15-ig biztosítják a tüzelőanyag átvételének lehetőségét. A települési önkormányzatok a ténylegesen átvett tüzelőanyagok ellenértékét legkésőbb 2019. december 31-ig teljesítik a vállalkozók részére.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik