Belföld

Kósa: Nem akar elköltözni a CEU, mert látják, hogy Budapest jobb hely, mint Bécs

Nem egyeztetett szakszervezetekkel a túlórakeretet megemelő javaslata benyújtása előtt – mondta Kósa Lajos a Népszavának adott interjújában. Szerinte egy javaslatról akkor lehet egyeztetni, ha előterjesztették, a szakmai egyeztetés a parlamenti benyújtás után történik. Hozzátette, a munkavállalók képviselőivel például szerdán találkozik.

Arra a felvetésre, hogy a javaslattal visszatérünk a XIX-XX. század fordulójához, amikor a 8 órás napi munkáért kellett küzdeni, Kósa közölte:

ezt azok mondják, akik nem ismerik a javaslatomat. Nincs így természetesen. Ha egy árucikk iránti kereslet nagy és a cég akarja tartani a piaci versenyt, akkor megkéri a munkatársait, hogy többet dolgozzanak. Cserébe viszont kötelező a többletmunkának megfelelő munkaidőt az elszámolási időszakra vonatkozóan visszaadni. Amikor ugyanis kisebb az igény, van, hogy négy-hat órát kell csak dolgozni. A lényeg, hogy az elszámolási időszakban kijöjjön a napi 8 óra munka heti 5 munkanappal. A jelenlegi egy év helyett három évre módosítanánk az elszámolás idejét, a munkaidőkeretet. Többet nem fognak dolgozni a munkavállalók, hiszen valamikor sok a munka, de cserébe tudjuk, hogy lesz kevesebb is.

Szerinte ha az ellenzék  most bérrabszolgaságot, súlyos kizsákmányolást, hatékonyságvesztést vizionál, akkor Németországban is bérrabszolgaság, rettenet, súlyos kizsákmányolás van.

Kósa közölte, szeretné garantálni, hogy a munkaerő kölcsönző cégek által kiközvetített munkavállalók is megkapják garantáltan a minimálbért.

Ahhoz képest, hogy korábban még arról beszélt, hogy „négy CEU van”, most az egyetem ügyével kapcsolatban azt mondta,

CEU néven három szervezet is van és Soros György jellegzetes taktikája, hogy sosem lehet tudni, melyikről beszél. A Közép-Európai-Egyetem Budapesten fog maradni. Nem végez graduális, csak posztgraduális képzést, itt van Budapest belvárosában, nem tennék nagy összeget arra, hogy elmegy.

A bécsi költözéssel kapcsolatban annyit válaszolt:

Bécsben akkreditálnak olyan szakokat, amiknek a tanszékei, az oktatói, a hallgatói is Budapesten vannak. Mi ez, ha nem blöff? Én Torontóba költözök attól, hogy vettem egy torontói képeslapot és hazaküldöm? Nem fognak elköltözni. Nem is akarnak elköltözni, mert jól látják: Budapest jobb hely, mint Bécs.

Ahogy korábban megírtuk, Kósa Lajos 82 éves anyjának sertéstenyésztő cége luxus BMW-ket lízingel, ami nemcsak azért szokatlan, mert a motor nehezen illeszthető a disznótenyésztéssel foglalkozó cég profiljába, hanem azért is, mert Kósa egy ugyanilyen típusú motorral jelent meg a Fidesz 2017. szeptemberi kihelyezett frakcióülésén Velencén.

Erre mindössze annyit reagált a fideszes politikus, hogy

nem azzal járok, az ezt állító sajtóorgánumok nem mondtak igazat. Nekem semmi közöm ahhoz a motorhoz. Az a kép, ami a frakcióülésen ábrázol egy motorral, egy másik típus. Az egész egy primitív hazugsághalmaz.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik