Belföld

A CEU diákjai levelet írnak Orbánnak

A Népszava arról ír, hogy a CEU kampuszán osztogatnak egy szórólapot, amin az olvasható:

a CEU nem egy rideg hivatal, esetleges költözése nem logisztikai probléma. Mi tudjuk pontosan: a CEU több száz sors, több száz történet. Itt az ideje, hogy felhívjuk erre a figyelmet!

Az egyetem hallgatói arra kérik diáktársaikat, írjanak levelet Orbán Viktornak, számoljanak be neki arról, mit jelent számukra a CEU „csuklóztatása”, illetve milyen hatással van rájuk az egyetem bizonytalan léte.

A kormánynak december 1-ig van ideje arra, hogy aláírja azt az államközi megállapodást, amit az amerikai hatóságok és a magyar kormánydelegáció már egy éve jóváhagyott, ha ezt nem teszik meg, az egyetem Bécsbe költözik.

A CEU egyik spanyol diákja elmondta, a több mint másfél éve tartó bizonytalanság az egyetemi hétköznapokra is rányomja a bélyegét, sok oktató is feszült.. Egy olasz hallgató szerint elkeserítő, ami az egyetemmel történik.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes hangsúlyozta, a december 1-i határidő nem ultimátum, inkább egy gesztus a magyar kormány felé.

Azoknak a diákoknak a leveleit, akik engedélyt adtak a közlésre, teljes egészében közzéteszik az erre a célra létrehozott honlapon.

Ezért kell valójában költöznie a CEU-nak
A CEU körüli ügyek egyre bonyolultabbak, és a kormánynak érdeke is, hogy ez így legyen. Így ugyanis nehezebb megérteni, hogy akkor most elüldözték az egyetemet, vagy magától ment el. Elmagyarázzuk, mi az igazság.

Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik