Belföld

Elvennék Orbántól is a képviselői fizetést

A Párbeszéd politikusainak nem tetszik a kettős bérezés.

Az mfor.hu szúrta ki, hogy a Párbeszéd két képviselője, Kocsis-Cake Olivio és Szabó Tímea olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely elvenné a képviselői tiszteletdíjat Orbán Viktortól, kormánya képviselő tagjaitól, egészen a miniszteri biztosokig.

Az ellenzéki politikusok megtiltanák a kettős bérezést. 

A miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a kormánybiztos, a miniszterelnöki biztos, a miniszterelnöki megbízott, a miniszteri biztos képviselő nem kaphatna ezen megbízásokért kapott fizetése mellett még képviselői tiszteletdíjat is.

Az ellenzéki politikusok emlékeztettek rá, hogy nemrég jelentősen emelkedtek mind a képviselői, mind a miniszteri fizetések, majd az államtitkárok fizetését is a törvények adta maximumra, 1,3 millió
forintra emelték a miniszterek.

Figyelembe véve a magyarországi béreket, valamint a társadalmi egyenlőtlenségeket, a politikai elit esetében indokolt a kettős bérezés tiltása, vagyis indokolt bevezetni, hogy a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a kormánybiztos, a miniszterelnöki biztos, a miniszterelnöki megbízott vagy a miniszteri biztos képviselő a jövőben ne részesülhessenek képviselői tiszteletdíjban.

Közel négymilliós fizetésemelést kapott két miniszter
Fizetésük 1 millió 100 ezer forintról 5 millióra emelkedik.

A két politikus szerint a képviselőség önmagában is egész embert kíván.

Azok a képviselők, akiknek más megbízásuk is van, jellemzően a képviselői munkájuk kárára látják el azt.

 

Mutatunk néhány ábrát, mennyire érdemelték meg a képviselők a béremelést
A gazdasági bizottság fideszes elnöke megvédte a képviselői tiszteletdíj emelését. Bánki Erik a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelését hozta példaként. Összehasonlítottuk, melyikük munkája mennyit ér az államnak.

Egy miniszter a Magyarországon érvényes átlagos nettó fizetés több mint nyolcszorosát keresi meg. A nettó minimálbérhez képest pedig 19-szer többet keres – számolta ki az mfor.hu. 

A portál szerint ha egy miniszter bruttó 1 782 100 forintot kap ezért a megbízatásáért, amihez hozzájön még a képviselői feladatokért elszámolt 891 ezer forint. Vagyis összesen csak a két titulusából fakadóan bruttó 2 673 100 forintra jogosult. Ebből minimum 1 777 612 forintot vihet haza havonta, ha viszont vannak gyerekei is, akkor ez az összeg csak még nagyobb az érvényesíthető családi adókedvezmény miatt.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik