Belföld

Életfogytiglant kapott a főbérlőjét különös kegyetlenséggel kivégző örkényi férfi

A Budapest Környéki Törvényszék ítéletet hirdetett annak a 33 éves örkényi férfinak az ügyében, aki kivégezte a szállásadóját. A bíróság különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. A férfi életfogytig tartó fegyházat kapott. Feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet indoklásában dr. Szalay Csaba bíró kiemelte, hogy a férfi a bizonyítási eljárás során emlékezetkiesésre hivatkozott, és első vallomását később beismerő vallomásra változtatta. A gyilkosságot elkövető férfi azt állította, hogy nem kívánta az áldozata halálát, a bíró szerint viszont abba belenyugodva cselekedett.

A bíróság a 3 csapás elvét alkalmazta, ezért nem volt lehetőség határozott tartamú szabadságvesztés kiszabására. A törvényszék a két minősítő körülményt pedig a sérülések helyére, jellegére, és az ütések, rúgások számára figyelemmel állapította meg.

A tettes egy alkalmi munkákból élő italt és kábítószert fogyasztó, büntetett előéletű, agresszív férfi volt. Az áldozata agyi infarktust kapott, ezért egy beszédzavaros, nehezen élő férfi volt.

A férfi napi 1000 forintot fizetett az áldozatának a szobahasználatért és a megállapodás értelmében élelmiszerrel látta el a beteges főbérlőt. 2016 szeptember 2-án a férfi munka után ittasan elment a testvéréhez, majd miután összeszólalkoztak őt és a fiát is megütötte. A férfi a dulakodás után elment a munkaadójához, ahonnan fejszével és benzineskannával tért vissza rokonához és azzal fenyegette, hogy megöli és felgyújtja a házát. Ezt követően elment a helyi kocsmába, innen pedig a vasútállomásra és nekiesett a forgalomirányítónak.

A férfit a rendőri intézkedést követően egy ismerőse kísérte haza. Ekkor a férfi átment a főbérlő lakrészébe és többször is fejen, nyakon ütötte az ágyban fekvő férfit. A részeg férfi akkor sem hagyta abba a bántalmazást, amikor az áldozata a földre került. A padlóba verte a fejét majd megtaposta. A beteges férfi 15-20 rendbeli brutális, halálos sérülést szenvedett el.

A vádlott ezek után kábítószer hatása alatt átment munkaadójához és elmondta, hogy megölte a szállásadóját. A munkaadó értesítette a rendőrséget. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője a tényállás, a minősítés és enyhítés miatt jelentett be fellebbezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik