Belföld

A Parlament elé vonult a CEU-ért tüntető tömeg

Egy-két ezer ember tüntet Budapesten a tudomány és az oktatás szabadságáért. A demonstrálók azt követelik, hogy a kormány írja alá a CEU-val a megállapodást, hogy az egyetem Budapesten maradhasson. Azt is követelik, hogy a kormány szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát, továbbá garantáljon minőségi, megfelelően finanszírozott oktatási és kutatási lehetőséget mindenkinek.

A résztvevők a Fővám térről vonultak a Parlament előtti Kossuth térre, a menetben föltűnően sok a külföldi fiatal, olykor angol rigmusokat skandálnak az élen menetelők. A pártok közül a Momentum zászlajai látszanak, Fekete-Győr András elnök és Donáth Anna elnökségi tag is vonult. Láttuk Varju László DK-s országgyűlési képviselőt is.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A CEU Bécsbe költözése most már szinte biztosra vehető, miután az egyetem december 1-jéig adott haladékot a kormánynak a megállapodás megkötésére, de erre semmilyen szándékot nem mutat a kabinet.

A Kossuth téren Tamás Gáspár Miklós filozófus, a CEU tanára mondott beszédet. Azt mondta:

tiltakozunk, hogy a CEU-t elkergetik, ez a hazánk szégyene, tiltakozunk a genderszak megszüntetése, a tanárok feljelentése ellen, az MTA kutatóintézetek ellehetetlenítése ellen.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Szijjártó Péter hazugsággal vádolta meg az Egyesült Államokat
Hiába van igazolás arról, hogy a CEU oktatási tevékenységet végez az Egyesült Államokban, a külügyminiszter szerint ennek nem lehet hinni.

Képek: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik