Belföld

Orbán Viktor: Gruevszki nélkül sokkal nehezebb lett volna megvédeni a magyar határt

A volt macedón miniszterelnök nélkül sokkal nehezebb lett volna megvédeni a magyar határt, kerítést épített, ebben segítséget kért, és mi segítettünk is neki.

mondta a Magyarországon menedékjogot kapott, hazájában korrupció miatt börtönre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőről Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos, péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádión.

Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel

– közölte a miniszterelnök, aki szerint Gruevszki az ő és a magyarok szövetségese.

Mint mondta, Magyarország csaknem 30 éves demokrácia, és nem ez az első eset, hogy fontos embereket befogadunk, ám hiába van tapasztalatunk ebben, a korábbi esetek nem vertek fel ekkora port, mint Gruevszkié. Arról van szó, hogy közelebbi ország vezetője volt, egy olyan országé, amely Magyarország szempontjából a migrációs tekintetben kulcsország – mondta.

Orbán Gruevszki menedékjogáról szólva közölte:

Törvényen kívüliséget senkinek nem tudunk adni, de tisztességes eljárást igen.

Hangsúlyozta, hogy az eljárást a magyar hatóságok folytatták le, nem a kormány, s szerinte jobb, ha a kormány minél távolabb tartja magát ettől az ügytől. A miniszterelnök arra nem tért ki, és meg sem kérdezte tőle az állami rádió riportere, hogy mi az oka annak, hogy magyar diplomaták segítségével jutott Magyarországra Gruevszki, és azt sem mondta meg, hogy milyen papírokkal lépett be az országba. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott:

minden kriminek izgalmas a története.

Ugyanakkor azt kiemelte Orbán Viktor, hogy egyértelműen a Soros György nevéhez köthető szervezeteket látja a volt macedón miniszterelnök üldöztetése mögött. Mint mondta, ezek a szervezetek nyomon követik Gruevszki útját. A macedón volt kormányfő hazájában zajló eljárásokról azt mondta Orbán Viktor, hogy ezektől a magyar kormánynak távol kell tartania magát. Majd a macedón eljárások, bírósági ítéletek kapcsán azt mondta:

bonyolult csaták vannak, s ennek az igazságszolgáltatás is része.

Szóba került az is, hogy a macedónok kérték Gruevszki kiadatását. Erre Orbán csak annyit mondott, hogy ezt a hatóságok megvizsgálják majd.

Az interjú során szóba került a Brexit, vagyis az angolok kilépése az Európai Unióból. A miniszterelnök elmondta, hogy a jelenlegi megállapodás alapján nem fognak sérülni az Angliában élő magyarok jogai.

Orbán Viktor ezenkívül kiemelten beszélt azokról az állítólagosan osztogatott névtelen bankkártyákról, amiket az Európába érkező migránsoknak adtak. Azt mondta, ez az ügy

egy magamfajta veteránt is meglepett.

Méghozzá éppen a pénzmosás elleni törvények miatt, mert miközben az átlagembereknek minden adatát rögzítik a bankkártyahasználat során, olyanok kapnak névtelen bankkártyákat, akik aztán Európába érkezve terroristává válnak.

Jogos kérdés, hogy honnan van a pénz, és annak része-e a magyarok által az uniónak befizetett pénz. Ezt nem hagyjuk annyiban

– mondta.

Szóba került még az ukrán-magyar viszony, amiről a miniszterelnök azt mondta, hogy miközben a magyar kormány ukránbarát politikát folytat, magyarellenes ukrán politikával találkozik. Mint mondta, hamarosan választások lesznek Ukrajnában és az új vezetéssel szeretne jó viszonyt kialakítani. Hozzátette, hogy szomszédainkkal változott a viszonyunk. Az ukrán-magyar viszonyról azt mondta, Budapest ukránbarát politikát folytat, Kijevtől is elvárják, hogy ők meg magyarbarát politikát folytassanak, enélkül nem vezet út számukra sem az EU-ba, sem a NATO-ba. Majd arról beszélt,

véget ért a 100 év magyar magány.

Szerbiával kitüntetett a viszony, 800 éves barátságunk van a horvátokkal, a szlovákokkal jó a partnerség, a románokkal a helyzet mindig bonyolult volt, de ott is előrelépést látok – mondta.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik