Belföld

Kósa újra nagyot ment: értetlenkedik, miért pont Gruevszki ügyét kapták fel

Kicsit abszurdnak tartom, hogy folyik sok száz menedekkérelmi eljárás vagy oltalmi státusz iránti eljárás, aztán ebből egyet kiemelünk. Bármelyiket ki lehetne emelni ilyen alapon – ezzel próbálta kisebbíteni a Gruevszki-ügy jelentőségét Kósa Lajos, a Fidesz politikusa.

Kósa csütörtök este a Hír Tv-ben felhozta még azt az érvet is, hogy a volt macedón kormányfő ellen nincs érvényben nemzetközi elfogatóparancs.

Ráadásul pont azon a napon vette védelmébe az exminiszterelnököt és a neki segítő kezet nyújtó magyar kormányt Kósa, amikor a macedón különleges ügyészség újabb két pontban emelt vádat Nikola Gruevszki, így már hat eljárás van ellene folyamatban.

Gruevszkit májusban ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

Érhetően kínos az ügy a kormányoldalnak, nyugati országok éles kritikával illették a magyar kormányt. Nikola Gruevszki ellen a múlt héten adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt. A macedón kormány kedd délután elküldte Gruevszki kiadatási kérelmét Magyarországnak.

A magyar kormány álláspontja szerint nem egy elítélt bűnöző szökését segítették azzal, hogy magyar diplomaták szállították Gruevszkit Budapestre, majd adtak neki nagyon gyorsan politikai menedékjogot. Hanem politikai üldözöttnek tekintik Gruevszkit, akit csak azért ítélt el a macedón bíróság, mert az a magyar álláspont szerint politikailag elfogult.

Kiemelt kép: Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik