Belföld

Trócsányi: Gruevszkit nem lehet kiadni Macedóniának

Az igazságügyi miniszter szerint azért nem, mert elismertük, hogy üldözték.

Az Echo TV-ben Trócsányi László azt mondta: a hazájában jogerősen elítélt Nikola Gruevszki a menedékjoggal együtt útiokmányokat kap, szabadon közlekedhet, megilleti az utazás joga.

Arra a kérdésére, hogy a menekültstátusz megadása kiállja-e jogállamiság próbáját, a miniszter azt mondta: nem ismeri az indoklást, de a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal alapos vizsgálat után döntött úgy, hogy a macedón exkormányfő joggal félti az életét.

Legyünk őszinték, ha egy volt miniszterelnök bevonul a börtönbe, nem olyan könnyű a helyzete

– mondta Trócsányi László, aki szerint a macedónok hiába kérik Gruevszki kiadatását, mert abba az országba már nem lehet kiadni, amelyben elismertük, hogy üldözték.

Macedónia Gruevszki kiadatását kérte Magyarországtól
A macedón igazságügyminiszter közölte.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász az ATV-ben azt mondta: nem teljes állampolgárságot, de ahhoz hasonló, sok jogosítvánnyal felérő menedékjogot kapott Nikola Gruevszki, aki egyfajta védettséget élvez saját hazájával szemben.

A menekültstátuszt az 1951-es genfi menekültügyi konvenció és az arra épülő uniós és magyar jogszabályok szabályozzák, de szerinte a genfi egyezményt nem alkalmazhatták.

Azt nem lehet alkalmazni, amikor olyan kér menekültstátuszt, aki ellen korábban egy másik államban, nem politikai bűncselekmény ügyében elítélő ítélet született.

Gruevszki egyéni mérlegelés alapján kaphatott menekültstátuszt, de ezzel a kormány elismerte, hogy Macedónia nem biztonságos ország, így nem adhatják ki, hiszen az a jogintézmény természetével ellentétes lenne. 

A nemzetközi jogász szerint ez azért érdekes, mert a kormány az elmúlt 2-3 évben a Macedónián át érkező menekültekre ezt nem fogadta el. A macedón kormány nem tehet mást, mint a hágai Nemzetközi Bíróságon pert indít Magyarország ellen a diplomáciai kapcsolatokról szóló egyezmény megsértése miatt.

Kiemelt fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik