Belföld

Pintér: Nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén adott tájékoztatáskor nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal – jelentette ki a belügyminiszter a testület szerdai rendkívüli ülése után újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor kiemelte, a bevándorlási hivatal precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásáról. Hozzátette, a hivatal soha nem mondhatja el az eljárás részleteit, csak az ENSZ-nek. A menedékkérőt viszont nem köti ez a titoktartási kötelezettség, így akár a sajtón keresztül elmondhatja, például hogy milyen módon akar érvényt szerezni kérelmének.

A belügyminiszter bemutatta azt is, milyen a határozat, amit egy menekültügyi kérelem elbírálásakor meghoznak. Mint hangsúlyozta, annak nincs olyan indokoló része, amely egyes cselekményekre kitér, csak törvényi helyeket tartalmaz. Így a sajtóban megjelent indok, arról, hogy mire alapozta a hivatal döntését, „az nem lehet valós”.

Pintér Sándor szerint a tények ismerete nélkül hozott következtetések miatt hívták össze a bizottság szerdai ülését.

Kiemelte, a menekültügyi eljárásban a törvény a hatóságokat kordában tartja és titoktartásra kötelezi, a menedékkérőt pedig nem. Ez magyarázatot adhat arra, hogy mik jelentek meg a különböző sajtótermékekben.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke azt mondta, nem pártpolitikai ügyről van szó, azért hívta össze az ülést, mert a bizottság tekintélyét helyre kell állítani. A jobbikos politikus a Magyar Idők keddi számát is magával hozta, amely már kedd reggel beszámolt arról, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal döntött Gruevszki menekültstátuszáról.

Azt mondta, ez a nemzetbiztonsági bizottság ülésén még nem volt igaz, később mégis beigazolódott. Hozzátette, hogy a testületnek kedden küldött levélben a Külgazdasági és Külügyminisztérium levelében azt írta: sem a külügynek, sem az Információs Hivatalnak nem kell beszámolnia, mert semmilyen adatuk nincs az ügyben.

Ehhez képest Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán arról beszélt, magyar diplomaták segítették Gruevszkit. Úgy értékelt, a magyar kormánynak tisztáznia kell az ügyet.Kiemelte, az ügynek van nemzetbiztonsági relevanciája: ki kell derülnie, hogy volt-e a magyar hatóságoknak akár titkosszolgálatoknak szerepe, történt-e törvénysértő cselekmény, lehet az Európai Unióban egy köztörvényes bűnözőt menekültügyi eljárás keretében befogadni.

Gruevszki nem kaphatott volna menekültstátuszt
Az ENSZ genfi menekültügyi egyezményében foglaltak miatt.

A bizottság ülésén Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke, a szocialista Molnár Zsolt, valamint Halász János, a bizottság fideszes alelnöke vett részt, aki a fideszes Lezsák Sándort is képviselte, így határozatképes lett az ülés. Ugyanakkor, mivel Halász János kijelentésével megegyezően nem szavazták meg a napirendet, így érdemben nem tudott tárgyalni a testület.

A szocialista Molnár Zsolt elfogadhatatlannak nevezte a kormánypárti képviselők eljárását. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy mivel jelen volt a belügyminiszter, választ kaphattak volna fontos nemzetbiztonsági kérdésekben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik