Belföld

Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik a Gruevszki-ügy miatt

Állásfoglalást kér az Európai Bizottságtól a Jobbik amiatt, hogy a magyar kormány menekültstátuszt adott Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek – számolt be a HVG. Erről egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik azt akarja megtudni, hogy a testület szerint az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó Macedónia igazságügyi intézményei és törvényhozása megfelel-e az uniós elvárásoknak.

Amennyiben igen, Gyöngyösi szerint Magyarországnak ki kell adnia a hazájában korrupció miatt két év börtönbüntetésre ítélt Gruevszkit.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője arról beszélt, hogy a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén megpróbálták tisztázni a kormány kaotikus kommunikációjával bonyolított ügyet. Azt akarták megtudni, hogy a titkosszolgálatok és a külügy milyen szerepet játszott Gruevszki szökésében.

Példaként hozta fel, hogy míg egy keddi, a külügy által írt levél szerint sem a tárcának, sem a titkosszolgálatoknak nincs információja az ügyről, Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán elismerte, hogy Gruevszkit magyar diplomaták szállították Magyarországra.

Kiemelt kép: Nikola Gruevszki és Orbán Viktor 2017-ben a macedóniai Ohridban, MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik