Belföld

Tízmillió forint kártérítést kapott az a miskolci férfi, akinek letépte a karját egy rossz tésztagép

Koscsó Richárdnak mindössze hárommillió forint kártérítést ítélt meg első fokon a munkaügyi bíróság, miután leszakította a karját egy meghibásodott tésztadagasztó gép. A négygyermekes családapa teljesen összeroppant az ítélethirdetés után.

Nehéz egy ilyen ítélet után bármit mondani. Ennyit ér Magyarországon egy ember élete, ott is maradhattam volna

– mondta akkor elkeseredve.

Az elsőfokú bíróság úgy ítélt meg neki ekkora összeget, hogy megállapította: a munkáltató mulasztott akkor, amikor úgy vonta ki a gépet az üzemeltetésből, hogy ezt nem tüntette fel rajta, és nem is ellenőrizte a munkavállaló munkavégzését rendszeresen. Ekkor ugyanis észlelnie kellett volna, hogy egy működésből kivont gépet használ.

Az ítélettel szemben mindkét fél fellebbezéssel élt. Koscsó Richárd kérte, hogy a másodfokú bírság a sérelemdíj összegét 15 millió forintra emelje fel, míg az alperes a kereset elutasítását kérte.

A másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék keddi ítéletében kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a baleset bekövetkeztének körülményeit, következményeit, a munkáltató és a sérült munkavállaló munkavédelmi szabálysértéseit. Álláspontjuk szerint azonban bizonyos körülményeknek nem tulajdonított kellő jelentőséget.

Így a törvényszék nagyobb nyomatékkal értékelte, hogy a férfi jobbkezes volt, kétkezi munkát többé nem végezhet, és végleges, maradandó fogyatékosságot szenvedett. Az említett körülményekre tekintettel a törvényszék a fizetendő sérelemdíj összegét 10 millió forintra felemelte. Az ítélet jogerős.

Elégedett nem lehetek. Akkor lehetnék csak elégedett, ha meg van még a másik karom. De örülök neki, hogy végül nem három-, hanem tízmilliót kapok

– mondta a négygyermekes apa lapunknak az ítélethirdetés után.

A férfi azt mondja, hogy leginkább a feleségének köszönheti, hogy túl tudtak jutni ezen a szörnyű időszakon.

Végig támogattuk egymást a bajban. Ő és a gyerkőcök adták a legtöbb erőt. Mostanra sikerült saját magammal is lerendezni a dolgokat. Találtam munkát, így egy kicsit könnyebb lett az életünk. Elfelejtettem azt, ami történt. Csak az érdekel, hogy dolgozzak és a családomnak jó legyen

– tette hozzá. Koscsó azt mondja, hogy a volt főnöke egyszer sem kereste meg a 2016 júniusában történt baleset óta.

Nem kért bocsánatot, de nem is érdekel. Talán a pénzügyes mondta egyszer, hogy sajnálja az egészet. Tudja, minden ember másmilyen, ők ilyenek, nem foglalkozom velük.

A Miskolci Járásbíróságon az ügyvezetővel szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folyik büntetőeljárás. A büntetőügyben várhatóan szerdán hirdet ítéletet a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik