Belföld
Budapest, 2018. november 17.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Budapestinfó keretében a kormány és a főváros együttműködéséről a Városházán 2018. november 17-én. Ezen a napon megalakult a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, amely erősíti a főpolgármester és a fővárosi önkormányzat szerepét a budapesti fejlesztésekkel kapcsolatos döntésekben.
MTI/Mónus Márton

Gulyás: Erősödik a főpolgármester szerepe a budapesti fejlesztésekben

24.hu
24.hu

2018. 11. 17. 15:34

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a megalakulást követő sajtótájékoztatón azt mondta, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa minden esetben konszenzussal hozza majd meg döntéseit a legfontosabb kérdésekről. Tarlós István főpolgármester pedig arról beszélt, hogy körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt megállapodás.  

Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a miniszterelnök elnökletével és a főpolgármester társelnökségével egy-két havonta összeülő tízfős, a kormány és a főváros által delegált tagokból álló testület az alakuló ülésén a többi között a HÉV-fejlesztésekkel kapcsolatban hozott döntéseket. A tanács áldását adta a Galvani-híd tervezésére.

A kormányt a miniszterelnök és a Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett a testületben Palkovics László innovációs és fejlesztési miniszter, Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár képviseli, így minden, a kabinetet érintő kérdésben az illetékes kormánytag jelen lesz, mondta Gulyás, aki szerint a testület minden fővárosi fejlesztést megvitat, azokat is, amelyek kizárólag kormányzati forrásból valósulnak meg.

Budapest, 2018. november 17.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tarlós István fõpolgármester megállapodást ír alá a fõváros napja alkalmából tartott ünnepségen az Újvárosházán 2018. november 17-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs
Orbán megállapodott Tarlóssal
Aláírták a kormány és a főváros 15 pontos egyezségét. 

Gulyás Gergely Budapest és a kormány közös érdekének nevezte a főváros további fejlődését, mint mondta, ezt szolgálja a miniszterelnök és a főpolgármester által szombaton aláírt megállapodás. Emlékeztetett: az a többi között Tarlós István feltételeit tartalmazza az újbóli indulásához a főpolgármesteri posztért. Ezek többet kívánnak a kormányzat részéről, részben a fővárosi önkormányzat nagyobb bevonását a fejlesztésekbe, és bizonyos feltételeket konkrét fejlesztésekhez, például a 3-as metróéhoz.

Így a megállapodás része az is, hogy ha a kormány budapesti ügyeket tárgyal, akkor az ülésen a főpolgármester is jelen van. Ugyancsak része, hogy az állam kötelezettséget vállal bizonyos források biztosítására, a többi között a 3-as metró fejlesztésére 80 milliárd forintot nyújt.

A közös sajtótájékoztatón Tarlós István is hangsúlyozta: innentől kezdve közös eredményként jelenek meg a budapesti fejlesztési projektek, és nem az lesz a lényeg, hogy mi állami és mi fővárosi eredmény. Sokkal biztosabbá válnak a projektek finanszírozásának feltételei – tette hozzá. A főpolgármester közölte: szombaton elfogadták az FKT ügyrendjét és egy projektlistát is, amelynek végleges preferenciasorrendjét a későbbiekben határozzák meg.

(MTI)

Fotó: MTI/Mónus Márton

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.