Belföld
BERLIN, GERMANY - JULY 20: German Chancellor Angela Merkel speaks during her annual press conference at the Federal Press Office (Bundespressekonferenz) on July 20, 2018 in Berlin, Germany. Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency

Merkel keményen odamondott Orbánnak

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2018. 11. 16. 21:56

Nem szabad magára hagyni Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot a Földközi-tengeren átívelő migrációs útvonalon hozzájuk érkező emberekkel – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Chemnitzben.

A Neue Presse című lap fórumán kiemelte: Európa közepén fekvő országként sokáig Németország is úgy látta, hogy a Földközi-tengeren az Európai Unióba érkezők ügye “nem tartozik ránk”. Ez egészen addig tartott, amíg “Orbán Viktor Magyarországon nem készült el a kerítésével, és az emberek a balkáni útvonalon eljöttek” Németországba.

Egyébként Orbán Viktor, aki azt mondja, hogy egyetlen menekültet sem fogadok be, annak idején megkérdezte Werner Faymann osztrák kancellárt, ő pedig engem, hogy tudunk-e segíteni Magyarországnak

– mondta Angela Merkel.

Megjegyezte: “nehéz jó Európát építeni úgy, ha azt mondjuk, hogy peched van, ha a Földközi-tengernél fekszik az országod, és nem foglalkozom veled”.

Hangsúlyozta: a Németországba érkezettek befogadása “emberileg helyes volt”, de “azóta azon dolgozom, hogy tovább csökkentsük az illegálisan hozzánk érkezők számát”. Hozzátette, hogy az “illegális migránsok” számának csökkentése mellett “legális utakat kell találni a bevándorláshoz”.

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról elmondta, hogy az európai országok két éven keresztül a legnagyobb egyetértésben tárgyaltak a tervezett megállapodásról, de egyszer csak elkezdtek “hazugságok” és “téves információk” terjedni róla, ami félelmet okozott. Ennek a folyamatnak nem szabad utat engedni, nem lehet megengedni, hogy “azok határozzák meg a napirendet, akik gyűlöletet terjesztenek és uszítanak”.

Mint mondta, a viták miatt ismételten tüzetesen tanulmányozta a tervezett megállapodást, és az a meggyőződése, hogy hazájának  csatlakoznia kell hozzá.

Németországnak a migrációban “különösen érintett országként elemi érdeke a körülmények javítása máshol, hogy az emberek ne azt mondják, hogy mind el kell mennünk Németországba”, az ENSZ tervezett megállapodása pedig éppen erről, a körülmények javításáról szól – fejtette ki Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy a csomag nem érinti a csatlakozó országok nemzeti szuverenitását, és céljai kiemelten fontosak Németország számára. A csatlakozó országok ugyanis vállalják, hogy küzdenek az illegális migráció ellen, megvédik a határaikat, állampolgáraikat ellátják biometrikus adatokat tartalmazó személyi iratokkal és betartják a nemzetközi humanitárius jogi előírásokat – sorolta.

A kancellár egy augusztus 26-n történt halálos késeléssel összefüggésben látogatott el Chemnitzbe. Az áldozat egy német állampolgár, az emberöléssel Németországba menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak. Az eset demonstrációk sorozatához vezetett. A késelés napján tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.

Angela Merkel számos programon vett részt pénteki látogatásán. Megbeszélést folytatott a város polgármesterével, a tartomány miniszterelnökével, megtekintette egy országosan is ismert kosárlabda egyesület, a Chemnitz 99 egy edzését. A Neue Presse fórumán olvasókkal beszélgetett. Elmondta, hogy azért nem látogatott el a városba korábban, mert tudja, hogy személye és politikája “polarizál”, megosztja az embereket, és nem akarta jelenlétével tovább fokozni az indulatokat.

Hangsúlyozta, hogy megérti a közbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat, de ezek az érzelmek senkit sem hatalmaznak fel arra, hogy bűncselekményeket kövessen el szélsőjobboldali tüntetéseken.

A kérdések legnagyobb csoportja a migrációra – menekültügyre, bevándorlásra – és a társadalmi integrációra vonatkozott. A kancellár megerősítette azt az álláspontját, miszerint a “multikulti megbukott”, vagyis nem élhetnek kultúrák egymással párhuzamosan egy országban, hanem szükség van egy közös értékrendre.

Az iszlámmal kapcsolatban kijelentette: “az iszlám egy vallás, amely toleranciára kötelez, és a helyi törvények betartására, ha az ember egy másik országban van”. Éppen ez az, amit a német állam elvár mindenkitől, “nálunk vallásszabadság van, de az is a feladatunk, hogy gondoskodjunk a békés együttélésről, ezért mindenkinek követnie kell a törvényeket, meg kell tanulnia a nyelvet és részt kell vennie a társadalom életében” – mondta Angela Merkel.

A rendezvény közben több százan tüntettek a kancellár ellen Chemnitzben. A Pro Chemnitz és az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, a német nyilvánosságban szélsőjobboldaliként számon tartott mozgalmak megmozdulásával szemben ellentüntetést tartott a Nácimentes Chemnitzért Szövetség (Bündnis Chemnitz Nazifrei) nevű szerveződés. A demonstrációk számottevő rendbontás nélkül értek véget.

Kiemelt kép: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kihirdették a nyugdíjemelést

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.