Belföld

Meghalt Valachi Anna

Kapcsolódó cikkek

Hosszú betegség után, 70 éves korában pénteken elhunyt Valachi Anna író, irodalomtörténész, József Attila életének és költészetének kutatója – közölte a Litera.hu.

Valachi Anna 1948. június 6-án született Újpesten, az ELTE Bölcsészkarán diplomázott 1977-ben, magyar-népművelés szakon. Több mint harminc évig kulturális újságíróként és olvasószerkesztőként dolgozott.

Posztgraduális tanulmányai során, József Attila családi és kortársi kapcsolatait földolgozva, megszerezte a bölcsészdoktori (1983), majd az irodalomtudomány kandidátusa (1999) tudományos fokozatot. Ugyanezért kaphatta meg 1999-ben főállású újságíróként a Déry Tibor-díjat.

Az 1999/2000-es tanévtől kezdve főiskolai oktató lett és műfajismereti szemináriumokat vezetett 2006-ig a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karán, a kommunikáció és a fotóriporter-képszerkesztő szakon. 2003-ban főiskolai tanárrá nevezték ki, 2007 őszén pedig magántanári címet adományozott számára a Kaposvári Egyetem Szenátusa.

Irodalomtörténészként fő kutatási területe József Attila élete és költészete; az alkotáslélektan, valamint az irodalom és a pszichoanalízis kapcsolata volt.

A Thalassa folyóirat felelős szerkesztője, az Imago Budapest szerkesztő bizottságának tagja volt. A Digitális Irodalmi Akadémia munkájában Rákos Sándor szakértőjeként vett részt.

Búcsúztatásáról később gondoskodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik