Belföld

Gruevszki először egy magyar külképviseleten jelentkezett

Ezután döntöttek úgy, hogy biztonsági okokból ne tranzitzónában hallgassák meg.

Nikola Gruevszki Magyarország egyik külképviseletén tett szándéknyilatkozatot arra, hogy menedékkérelmet kíván benyújtani – árulta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Azt nem mondta el, hogy melyik országban került erre sor, csak annyit közölt, hogy nem Macedóniában.

A Bloomberg kérdésére, hogy hol, mikor és hogyan jutott Magyarország területére a börtönbüntetés elől menekülő bukott macedón miniszterelnök, Gulyás azt mondta: a Balkánon fekvő államok közti közlekedés személyi igazolvánnyal is lehetséges, ahhoz pedig a magyar állami hatóságoknak semmi köze nem volt, hogy a saját államának területét elhagyta.

A miniszter szerint azután, hogy Gruevszki szándéknyilatkozatot tett, arról született döntés, hogy biztonsági okokból ne tranzitzónában, hanem a bevándorlási hivatal budapesti központjában hallgassák meg. Erről viszont nem kormányzati szinten döntöttek – igyekezett hangsúlyozni, és azt is elmondta: az elbíráláson ez érdemben nem változtat, a szökevény macedón politikusnak hosszú meghallgatása volt.

Arra a kérdésre, hogy hol van olyan jogszabályi kitétel, ami lehetővé teszi, hogy Gruevszkivel kivételezzenek, Gulyás konkrét választ nem adott, csak azt mondta: az állam egyes esetekben tudja biztosítani, hogy ha valakit elutasítanak, az elhagyja az országot, de tömegesen erre nem lennének képesek.

Gulyás a Kormányinfón azt hangoztatta, hogy azért nem szeretne részleteiben reagálni, mert a menekültügyi hatóságnak kell döntenie, és el akarja kerülni, hogy bármilyen vélemény az ő részéről prejudikáció látszatát keltse.

A Politika című szerb napilap egyébként azt írta, hogy Gruevszki hamis útlevéllel lépett át a macedón-albán határon, és a tiranai magyar nagykövetségen fogadták. Onnan a lap szerint másnap reggel közvetlen Malév-járattal érkezett Budapestre, bár ez az értesülés egészen biztosan nem állja meg a helyét, a Malév ugyanis 2012-ben megszűnt. A Wizz Airnek viszont van közvetlen járata Tirana és Budapest között.

Azt is írták: Gruevszki a repülőgépen kalappal és napszemüveggel álcázta magát, és mire Macedóniában életbe lépett a letartóztatási parancs, már Budapesten volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik