Belföld

Szakszervezeti millióknak kélt lába

A metrósok érdekképviseletének volt alelnöke feljelentést tett.

Több millió forint tűnt el két BKV-s szakszervezet számlájáról – írja az Index. Mindkettőnek, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének Gulyás Attila a vezetője, aki mindkét szakszervezet nevében befektetett 18 millió forintot az AXA biztosító egy mai napig ismeretlen befektetési konstrukciójába.

Gulyás elmondása szerint a befektetést a VTDSZSZ akkori elnökhelyettese, Győri Tamás javasolta neki, az ügyintézést is rá hagyta. Győri két évvel később öngyilkos lett, akkor derült ki, hogy a szakszervezetek pénzei nincsenek ott, ahol hitték. Gulyás azt mondta, nem akart szégyent hozni a két szakszervezetre, ezért azt ígérte, hitelt vesz fel, és saját zsebből visszafizeti a hiányzó milliókat. Ezt részben meg is tette.

Ám később kiderült, hogy a VTDSZSZ pénzéből 11,5 millió forintot egy kockázati kötvénybe fektetett az elnök, amit a Buda-Cashnél vezettek. Csakhogy a Buda-Cash bedőlt, és a kötvény kibocsátója is tönkrement. Lengyel István, aki 2008 és 2017 között az MKDSZ elnöke volt, azt mondta, a szakszervezet elnöke hanyagságból időn túl jelentette be követelésigényét a felszámoló felé, így a megtérülés esélye nulla.

Az ügyet Lengyel robbantotta, szerinte ugyanis Gulyás felelőtlenül, testületi felhatalmazások nélkül bánt a szakszervezetek pénzével. Vizsgálóbizottságot akart felállítani, de ehhez nem kapott többségi támogatást az illetékes testületekben. Ugyanakkor azt mondta, nem akar „bűnpártolást” elkövetni, feljelentést tett, az Index szerint a rendőrség sikkasztás gyanúja miatt nyomoz.

Ám Gulyást többszöri bizalmi szavazással megerősítették tisztségében, Lengyelt pedig minden szakszervezeti és üzemi tanácsi tisztségéből eltávolították, amit ő munkaügyi bíróságon támadott meg. (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik