Belföld

Tízezer gyerek születik apa nélkül Magyarországon évente

Minden gyereknek joga van egy apához és egy anyához

– mondta Orbán Viktor az idén Tusványoson. A G7 cikkéből azonban kiderül, hogy ha ez így van, nagyon sok a jogfosztott baba Magyarországon: 2016-ban az újszülöttek 11 százalékánál nem volt hivatalosan ismert az apa személye a születéskor, ami nagyjából 10 ezer gyermeket jelent. A lap a Demográfiai portré Makay Zsuzsanna és Spéder Zsolt jegyezte tanulmányát mutatja be, ebben egyebek mellett szerepel az is, hogy a huszonéves férfiak 90 százaléka gyermektelen, miközben 2016-ban már a születések 45 százalékánál voltak 35 évesek vagy idősebbek az apák. Azaz a gyermekvállalás ideje a férfiaknál is kitolódott.

Kiderült az is, hogy az iskolai végzettség is jelentősen befolyásolja a gyermekszámot. A legalacsonyabb végzettségű férfiak a többieknél sokkal nagyobb arányban gyermektelenek: 55 százalékuknak nincs gyermeke. Ez összefügghet azzal, hogy párkapcsolati téren és a munkaerőpiacon is nehéz a helyzetük.

Miként azoké az anyáké, akik egyedül vannak szüléskor.

A tanulmány szerint ahol nem ismert az apa, a gyermekek leggyakrabban, az esetek 16 százalékában Borsodban, és 12 százalékában Szabolcsban születnek, miközben a születéseknek csak 6-6 százaléka történik ezekben a megyékben.

Az anyák pedig sok szempontból hátrányos helyzetbe kerülnek: jellemzően fiatalok, hajadonok, alacsony iskolázottságúak és gyakrabban élnek elmaradott régiókban.

Kiemelt kép: Sara Monika/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik