Belföld

Ötös metrót akar a kormány

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 11. 10. 20:57

A Déli és a Nyugati pályaudvar közé pedig alagutat.

Jelentős fővárosi közlekedési fejlesztések megvalósításáról határozott a kormány – írja a hvg.hu.

A határozatban a kormány a megvalósítandó projektek közé emelte az 5-ös metró első ütemét, amelynek során a csepeli és ráckevei HÉV-et a föld alatt a Kálvin térig vinnék. Megvalósíthatósági tanulmány készül a második ütemről is, ami a szentendrei HÉV-vel való összekapcsolást jelenti. Emellett a Kunszentmiklós-Tass-Kőbánya-Kispest közt közlekedő személyvonatokat is integrálnák az 5-ös metróval. A Békásmegyer és Szentendre közti HÉV-szakaszon átfogó felújítást végeznek.

Javasolják a gödöllői és csömöri HÉV-vonalak összekötését a 2-es metróval az Örs vezér téren, és előkészítenék a 2-es metró rákoskeresztúri szárnyvonalát. A HÉV-vonalakra teljes körű járműcsere vár.

Egy másik határozat szerint javaslat készül a Nyugati központi pályaudvarrá alakítására, valamint a Déli és a Nyugati pályaudvar közti összekötő alagút megépítésére, illetve a Keleti pályaudvar megváltozó szerepéhez illeszkedő fejlesztési koncepcióra. Szintén javaslat készül a fejpályaudvarok és bevezető vasúti vonalszakaszok mentén lévő rozsdaövezetek funkcióváltására, városfejlesztési célú hasznosítására, kiemelten a fejlesztési célok megvalósítása nyomán fokozatosan felszabaduló Déli pályaudvar teljes területére.

Mindkét program első ütemét az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pénzügyi keretének terhére valósítanák meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.