Belföld

Ötös metrót akar a kormány

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 11. 10. 20:57

A Déli és a Nyugati pályaudvar közé pedig alagutat.

Jelentős fővárosi közlekedési fejlesztések megvalósításáról határozott a kormány – írja a hvg.hu.

A határozatban a kormány a megvalósítandó projektek közé emelte az 5-ös metró első ütemét, amelynek során a csepeli és ráckevei HÉV-et a föld alatt a Kálvin térig vinnék. Megvalósíthatósági tanulmány készül a második ütemről is, ami a szentendrei HÉV-vel való összekapcsolást jelenti. Emellett a Kunszentmiklós-Tass-Kőbánya-Kispest közt közlekedő személyvonatokat is integrálnák az 5-ös metróval. A Békásmegyer és Szentendre közti HÉV-szakaszon átfogó felújítást végeznek.

Javasolják a gödöllői és csömöri HÉV-vonalak összekötését a 2-es metróval az Örs vezér téren, és előkészítenék a 2-es metró rákoskeresztúri szárnyvonalát. A HÉV-vonalakra teljes körű járműcsere vár.

Egy másik határozat szerint javaslat készül a Nyugati központi pályaudvarrá alakítására, valamint a Déli és a Nyugati pályaudvar közti összekötő alagút megépítésére, illetve a Keleti pályaudvar megváltozó szerepéhez illeszkedő fejlesztési koncepcióra. Szintén javaslat készül a fejpályaudvarok és bevezető vasúti vonalszakaszok mentén lévő rozsdaövezetek funkcióváltására, városfejlesztési célú hasznosítására, kiemelten a fejlesztési célok megvalósítása nyomán fokozatosan felszabaduló Déli pályaudvar teljes területére.

Mindkét program első ütemét az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pénzügyi keretének terhére valósítanák meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.