Belföld

Ötös metrót akar a kormány

A Déli és a Nyugati pályaudvar közé pedig alagutat.

Jelentős fővárosi közlekedési fejlesztések megvalósításáról határozott a kormány – írja a hvg.hu.

A határozatban a kormány a megvalósítandó projektek közé emelte az 5-ös metró első ütemét, amelynek során a csepeli és ráckevei HÉV-et a föld alatt a Kálvin térig vinnék. Megvalósíthatósági tanulmány készül a második ütemről is, ami a szentendrei HÉV-vel való összekapcsolást jelenti. Emellett a Kunszentmiklós-Tass-Kőbánya-Kispest közt közlekedő személyvonatokat is integrálnák az 5-ös metróval. A Békásmegyer és Szentendre közti HÉV-szakaszon átfogó felújítást végeznek.

Javasolják a gödöllői és csömöri HÉV-vonalak összekötését a 2-es metróval az Örs vezér téren, és előkészítenék a 2-es metró rákoskeresztúri szárnyvonalát. A HÉV-vonalakra teljes körű járműcsere vár.

Egy másik határozat szerint javaslat készül a Nyugati központi pályaudvarrá alakítására, valamint a Déli és a Nyugati pályaudvar közti összekötő alagút megépítésére, illetve a Keleti pályaudvar megváltozó szerepéhez illeszkedő fejlesztési koncepcióra. Szintén javaslat készül a fejpályaudvarok és bevezető vasúti vonalszakaszok mentén lévő rozsdaövezetek funkcióváltására, városfejlesztési célú hasznosítására, kiemelten a fejlesztési célok megvalósítása nyomán fokozatosan felszabaduló Déli pályaudvar teljes területére.

Mindkét program első ütemét az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pénzügyi keretének terhére valósítanák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik