Belföld
Budapest, 2016. december 7.
Polt Péter legfõbb ügyész beszámol az ügyészség 2015-ös beszámolóját az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. december 7-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Polt Péternek adott igazat az Alkotmánybíróság

24.hu
24.hu

2018. 11. 09. 16:02

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem lehet a legfőbb ügyészt olyan helyzetbe hozni, hogy érdemi mérlegelés nélkül legyen kénytelen elbocsátani valakit, írja a hvg.hu. A döntés egyébként éppen Polt Péter beadványa nyomán született.

Polt azt kifogásolta, hogy ha a Belügyminisztériumnak alárendelt titkosszolgálat nemzetbiztonsági kockázatot állapít meg egy ügyésznél, de ennek csak a tényét közli, az indokait nem. A legfőbb ügyész ilyenkor csak az elbocsátás vagy a megtartás mellett dönthet, az érintett ügyészt nem helyezheti át más beosztásba.

Mint írta,  „indokolatlan, hogy az alkotmányos felhatalmazással rendelkező legfőbb ügyész ne ismerhesse meg a nemzetbiztonsági kockázat tartalmát”. Szerinte a törvény „munkáltatói jogkörének szükségtelen és aránytalan korlátozását jelenti”.

Ezen kívül azt is kifogásolta, hogy a bíróság csak eljárási szabálysértés esetén helyezheti hatályon kívül a nemzetbiztonsági kockázat megállapítására vonatkozó döntést, és nem vizsgálhatja, hogy indokoltan bélyegzi-e meg a titkosszolgálat a vizsgált személyt.

Az országgyűlésnek  március 31-ig kell kijavítania a hibát.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.