Belföld

A magyarok vevők bármilyen vad elméletre

A nők között kétszer annyi a babonás, mint a férfiak körében.

A Népszava a Political Capital kutatása alapján írja, a babonákban, hiedelmekben főleg a nők, a legfeljebb általános iskolát végzettek, az egyházuk tanítása szerint vallásosak hisznek, legkevésbé pedig a férfiak, a diplomások és a nem vallásosak. Kétszer annyi a babonás magyar nő, mint a férfi.

A zsidósággal kapcsolatos sztereotípiák beágyazottak. Majdnem minden második megkérdezett hajlamos egyetérteni azzal, hogy a „zsidók ki akarják terjeszteni befolyásukat a világgazdaságban”. 16 százalék hisz erősen antiszemita összeesküvés-elméletekben, ez az arány a jobboldali ellenzéki pártok (Jobbik, Mi Hazánk) híveinél 27 százalék. A Fidesz szavazóinál az átlaghoz közeli, a balközép pártok szimpatizánsainál átlag alatti az érték.

A muszlimellenes elméletek is népszerűek. A megkérdezettek majdnem fele egyetért azzal, hogy a „muszlimok lopakodva ránk akarják erőltetni a kultúrájukat”, vezetőik titkos terve, hogy  Európából arab kontinenst csináljanak. A muszlimellenesség is erősen függ a pártpreferenciától.

chemtrail-ufo(430x286).jpg (chemtrail, ufo, amszterdam, )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pártpolitikától független konteókat a többség nem hiszi el, de a chemtrailnek nevezett elméletnek a magyarok 22 százaléka inkább, vagy teljes mértékben hitelt ad. Abban, hogy a naptej bőrrákot okoz 18 százaléka hisz.

A megkérdezettek 7 százaléka teljesen, további 14 százaléka inkább egyetért azzal, hogy a védőoltások inkább károsak, mint hasznosak.

17 százalék azt az elméletet is elfogadta, hogy a vezetékes ivóvízhez azért adnak nagy mennyiségben fluort, hogy mérgezzék az embereket.

A Political Capital szerint a magyarok harmada-negyede fogékony ezekre a konteókra. Az elméleteket egyértelműen elutasítók aránya hasonló mértékű. A jobboldali pártok szimpatizánsai (Fidesz, Jobbik, Mi Hazánk) az átlagot meghaladó mértékben vallják ezeket a nézeteket, a nem jobboldali ellenzéki szavazók kisebb mértékben.

A politikai témájú összeesküvés-elméletek külön csoportja a kormánnyal kapcsolatos.

Azt, hogy vezető fideszes politikusok Ausztriába járnak titokban pszichológiai kezelésekre, a megkérdezettek 30 százaléka hajlamos elhinni, 27 százalék elutasítja. Azt, hogy a kormány azért van jó viszonyban Putyinnal, mert az orosz titkosszolgálat zsarolja Orbán Viktort, csak 26 százalék hiszi el, 35 százalék nem. A Fidesz hívei jóval az átlag alatt hisznek ezekben az elméletekben, míg a jobboldali és a balközép ellenzéki pártok szavazói átlag felett.

Minden negyedik fideszes ugyanakkor valamilyen szinten egyetért a pszichiátriai kezelésről szóló konteóval, 18 százalékuk pedig Orbán oroszok általi zsarolásával.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik leginkább elterjed elmélet az úgynevezett „Soros-terv”, amely szerint Soros György menekülteket akar Európába szállítani. Ezzel leginkább a kormánypárt szimpatizánsai értenek egyet, de a  jobboldali ellenzéki pártok szavazóinak fele is elhiszi. A balközép pártok híveinek 35 százaléka nem ért egyet, de 39 százalék igen, vagyis még ebben a körben is meglehetősen elfogadott a kormány által évek óta hangoztatott elmélet.

A Soros-terv beágyazottságától alig marad el annak a konteónak az elfogadottsága, hogy a „bankok eladósítással akarnak leigázni minket”. A megkérdezettek fele egyetért a kijelentéssel, amely főleg a jobboldali ellenzéki pártok szavazói körében örvend nagy népszerűségnek.

A kutatás, amely a babonák, álhírek, tévhitek, összeesküvés-elméletek (konteók) elterjedtségét vizsgálta a magyar társadalomban a Heinrich Böll Stiftung támogatásával, a Medián közreműködésével készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik