Belföld

Köd miatt adtak ki veszélyjelzést   

Külön figyelmeztetést adott ki a rendőrség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint kedden több keleti megyében sűrű és tartós marad a köd. Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre és szerdára.

 

Mint írták, az Alföld keleti részein és északkeleten csak a déli, kora délutáni órákra tisztul ki az idő és a ködös tájakon szitálás sem zárható ki.

Ködös időben a közlekedés nagyobb figyelmet igényel. A rendőrség külön figyelmeztet arra, hogy a köd főleg lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes.

Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszon csökkentsék a jármű sebességét, gyakran a megengedett sebesség felső határa is túlzott lehet.

Fontos a követési távolság növelése, ködben nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot.

Lehetőleg mindenki tartózkodjon az előzéstől!

Fokozott ködképződéssel kell számolni folyók közelében, zárt völgyekben, erdős hegyi útszakaszokon.

Ilyen időben fárasztóbb a vezetés, a reakcióképesség jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt a szem elfárad, hosszabb utaknál tartsanak gyakrabban pihenőt!

Köd esetén használjanak ködfényszórót! Ha ilyen nincs, a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszórót kerüljék, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve átláthatatlan, fehér falat képez!

A gépjármű valamennyi fényszóróját, irányjelzőjét tartsák tisztán, ügyeljenek a szélvédő tisztaságára is! Ügyeljenek a szélvédők páramentesítésére!

Számoljanak a gyalogosok, kerékpárosok, lassú járművek, hibás jármű megjelenésével, amelyek észlelése ködben nehezebb, ha kiszállnak a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyék fel a fényvisszaverő mellényt!

Kiemelt fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik