Belföld

Bábu néven próbálták meg beszervezni Laár Andrást

Nem sikerült.

1982-ben „Bábu” néven próbálták meg beszervezni Laár Andrást, a KFT együttes tagját – írta hétfői Facebook-posztjában az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL). A Dejkó fedőnevű ügynök erről 1982. november 5-én így jelentett:

Laár András korábban a Phanta Rhei együttes tagja volt. Az együttes által előadott dalok szövegeit Laár írta. 1980-ban alakította meg a KFT együttest. […] 1981-ben az MTV által megrendezett Tánc és Popdal fesztiválon a Bábu vagy című számukkal díjat nyertek. A fesztivál után igen népszerű és felkapott lett az együttes. […]
Laár András nős, egy fiú gyermeke van, a Budapest, V. ker. Szent István u. 27. szám alatt lakik.
A Laár András vezette KFT együttes a magyarországi “újhullámos” zenei irányzat megalapítói voltak. Rendszeresen koncerteznek a XI. ker.-ben lévő Lágymányosi Művelődési Házban.

A beszervezés azonban nem sikerült, ráadásul Laár egy 2004-es interjúban arról beszélt, hogy a beszervezési kísérletről rögtön beszámolt a zenekar többi tagjának. Állítása szerint a KFT 1983-as kubai turnéja előtt egy hadnagy elbeszélgetett vele és a Kubában működő CIA-ügynökök veszélyeire figyelmeztette, mellesleg arra is igyekezett rábírni, hogy rendszeresen találkozzanak, cserébe elintézte volna a zenész telefonigénylésének a támogatását. Laár azonban nem állt kötélnek.

Az ÁBTL szerint Dejkó ügynök következő feladata az volt, hogy elmenjen a Bikini, a Sikátor, és a Rolls Frakció, valamint az Omega koncertjeire, a III/III.-as ügyosztály költségén.

"Dejkó" fedőnevű ügynök 1982. októberében a "Bábu" fedőnevű beszervezési jelölt megfigyelésére kapott utasítást. Ezt…

Közzétette: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – 2018. november 4., vasárnap

Kiemelt kép: MTI/Kallos Bea

Ajánlott videó

Olvasói sztorik