Belföld

Borzalmas jövőt jósolnak Magyarországnak 

Öt lehetséges forgatókönyv a visegrádi országok jövőjéről 2025-ig.

A 168 Óra összegzi azt a tanulmányt, amely azt vázolja fel, 2025-re mire számíthat Magyarország. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a belpolitikában Orbán Viktor még keményebb kézzel fogja majd a gyeplőt, de európai befolyása már nem lesz. A Fideszt addigra az Európai Néppárt kizárja tagjai közül, miután a 2019-es EP-választások után Nyugaton sikeres az integráció elmélyítése.

Magyarország helyzete nehezebb lesz, mint a régió többi államáé: az EU a támogatások döntő részének megvonásával bünteti majd az illiberális kormányt, a gazdaság visszaesik, az országot Moszkva és Peking tartja lélegeztetőgépen. A 2022-es választásokkal egyszerre  referendum dönt az ország kilépéséről az EU-ról.

Sanghaj, 2018. november 4.
A Hszinhua kínai ügynökség által közreadott képen Orban Viktor miniszterelnök (b) és felesége, Lévai Anikó a sanghaji repülõtérre érkezik 2018. november 4-én. Orbán Viktor a november 5-én Sanghajban megnyíló elsõ Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) eseményein vesz részt.
MTI/Hszinhua
Orbán: Magyarország hangja a régió hangja
A magyar miniszterelnök több kormánytaggal együtt Kínába látogatott.

A Central European Futures (Közép-Európa jövői) című tanulmányt a Visegrad Insight című folyóirat és a German Marshall Fund adta ki. A kutatók öt lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel a visegrádi országok jövőjéről 2025-ig. Azt vizsgálták, mi lehet a következménye, ha a jelenlegi  folyamatok közül egyik vagy másik a többi rovására felerősödik.

A hetilapnak a kutatásvezető, Joerg Forbrig azt mondta, hogy a Nyugatnak azért kellene jobban figyelnie Kelet-Közép-Európára, mert itt koncentráltan jelenik meg számos olyan veszély, amely az  egész kontinensre leselkedik. A visegrádi térségben különösen megerősödtek azok a politikai erők, amelyek megkérdőjelezik a demokrácia és a jogállam korábban természetesnek vett értékeit.

A forgatókönyvek közül az első, Az illiberalizmus diadala címet viseli, és azt írja le, amikor Közép-Európának sikerül exportálnia a nemzeti szuverenitást abszolutizáló nacionalista politikáját. A második – fent vázolt forgatókönyv szerint Közép-Európa feldarabolódik, Lengyelország az EU keleti szárnyának vezető állama lesz, a csehek is kilépnek, de részesei maradnak az egységes piacnak, Szlovákia pedig a Nyugat politikáját követve a változások abszolút nyertese lesz.

Shotgun wedding (puskával kikényszerített házasság) a címe a harmadik forgatókönyvnek, amelynek feltételezése, hogy a régióban minden baj összejön, a nyugati országok mindenben segítenek, ha a visegrádiak belépnek az eurózónába. Közép-Európa, tavasz 2.0. Ennek a forgatókönyvnek a kiindulópontja, hogy a Nyugatról hazatérő lengyel fiatalok óriási tüntetéshullámot kezdeményeznek, amihez csatlakoznak a magyar, cseh és szlovák fiatalok is.

Az ötödik, a Biztonsági vákuum című forgatókönyv azt vázolja fel, mi történne, ha Donald Trump alkut kötne az oroszokkal és lemondana régióról, amelyben ismét megjelennének a 20. század két világháborúja között megismert autoriter rendszerek vonásai.

A különféle forgatókönyvekben névvel vagy név nélkül feltűnik Orbán Viktor, akiről a 168 Órának Joerg Forbrig azt mondta, a magyar miniszterelnök nemcsak Lengyelországban, hanem Nyugat-Európában is követőkre talált, jövő tavasszal dől el, mekkora tábort alkotnak az illiberális, szuverenista pártok.

A German Marshall Fund kutatásvezetője szerint Nyugaton egyre erősebb, de hibás az az álláspont, hogy az uniónak nem szabad további anyagi támogatást nyújtania az Orbán-kormánynak. Szerinte ennél hatásosabb lehet, ha a Fideszt kizárja az Európai Néppárt, Németország pedig, ahogy Meciarral tette, megvonja támogatását Orbántól.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2014. június 27.
Heller Ágnes filozófus a Budapest Pride fesztivál hivatalos megnyitóján a budapesti Toldi Moziban 2014. június 27-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.