Belföld

A Z-generációért szól a vészharnag

2020-ra a mentális gondokkal küzdő gyermekek száma megduplázódhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2020-ra a mentális gondokkal küzdő gyermekek száma a mostani mintegy 20 százalékról 50-re nőhet. Pászthy Bea gyermekpszichiáter az InfoRádióban ennek kapcsán úgy fogalmazott,

meg kell kongatni a vészharangokat. 

A Gyermekpszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke szerint bár az érintett gyerekek 20-25 százaléka még nem pszichiátriai beteg, de mentális problémákkal küzd, veszélyeztetett és valóban nő a  számuk, ahogy javulnak a vizsgálati módszerek is.

15 éve például az autista gyerekek társadalmon belüli aránya 0,5 százalékos volt, ami már 1 százalékos. Finomodtak ugyanis a módszerek, korábban észrevesznek betegeket, így nagyobb esély is  van a gyógyulásra.

Pászthy Bea szerint ezek a betegségek a jóléti közösségek, a fogyasztói társadalom sajátosságai. A Z generáció (az 1995 és 2010 között születettek) nagyon más, mint a korábbi nemzedékek. 

A mostani tizenévesek nagy nehézsége az állandó lájkvadászat. Van olyan gyerek, aki saját értékességét úgy méri, hány lájkot gyűjtött. Ha keveset, akkor boldogtalan, akár önsértésekkel is jelzi, hogy

valami szomorú, valami boldogtalan, valami kontrollálhatatlan van az életében,

amire a szülőknek figyelniük kell. A szakember szerint a Z generáció nagyon nehéz helyzetben van, folyamatos a méregetés és iszonyatosak az elvárások, ömlenek az információk, és

minden információ egy elváráscsomagot pakol a kamaszok elé.

Nagy gond az anorexia, hiszen csontsovány nőkkel vannak tele a reklámok, amelyek a kortárs közösségben is divatot teremtenek. A szakember elárulta, van olyan osztály, ahol már az ötödik anorexiás gyereket kezeli.

A gyermekpszichológiai osztályon az elmúlt években több mint 500 anorexiás gyereket gyógyítottak, és Pászthy Bea szerint az esetszám nem csak a hatékonyabb diagnosztika miatt emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik